Antalya 3. Kadın Zirvesi

Antalya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen Antalya 3. Kadın Zirvesi'nde, "medyanın kadına yaklaşımı, sorunlar ve çözümleri" tartışıldı.

Antalya Kültür Merkezi'ndeki (AKM) zirvenin açılış töreninde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Meral Demirbaş, Türkiye'de ve dünyada kadına yönelik kapsamlı ve önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Demirbaş, merkezi ve yerel yönetimlerde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadınların ekonomik ve kültürel alanda etkin bir biçimde yer alması adına çalışmalar yaptığını belirtti.

Demirbaş, kadına yönelik bu hizmetlerin halka ulaşması ve toplumsal bir dönüşüm sağlanması için medyanın önemli bir rol oynadığını dile getirdi.
Kadına şiddet konusunda haberlerin veriliş şekli konusunda sıkıntılar olduğunun altını çizen Demirbaş, özellikle bu tarz haberlerde mağdurun deşifre edilmemesi, şiddeti meşrulaştırılacak ifadelerin kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
Açılış töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın ise büyük bir samimiyetle kadın hakları ve kadın varlığı konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

48. Altın Portakal Film Festivali'nde "Kadın Sanata Dokundu" başlığıyla düzenlendiğini ve jürinin tamamının kadınlardan oluştuğunu hatırlatan Akaydın, kadın sığınma evleri, kadın spor merkezleri, kadın el emeğinin değerlendirilmesi ve kadına ekonomik katkı getirilmesi için merkezler açtıklarını ifade etti.

- "Kadın Politikalarının Medyaya Etkisi"
Açılış töreninin ardından zirvede, moderatörlüğünü eski RTÜK üyesi Hülya Alp'in yaptığı "Kadın Politikalarının Medyaya Etkisi" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Alp, toplumun sadece kadının mağduriyeti ve şiddeti gidermeye yönelik değil, "Kadını nasıl güçlendiririz?" şeklinde çalışmalar yapması gerektiğini belirtti.

Alp, kadının toplumsal eşitliğinin uluslararası sözleşmeler ile garanti altına alındığını ifade etti.

Panelde konuşan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, medyanın kadın-erkek eşitliği için sorumluluğu üzerine alması gerektiğini söyledi.

Medyanın kadın ve erkek eşitliğinde anahtar kelime olduğunu vurgulayan Türenç, şöyle konuştu:
"Medya bizim yaşamsal alanımız. 35 yılım medyada geçti ve bu sürede çok canım yandı. Mesleğe başladığım yılda sektörde çalışan kadın sayısı çok azdı. O haber heye içinde koridorlarda gezerken hep çarptığım insanlar erkek oldu. Bu erkeklere rağmen çok çalıştım. Savaş meydanlarında çalıştım. Dik durabilmek ve kendimi ispat edebilmek için çalıştım. Medyada, yarış atı gibi koşuyoruz. (Medyada kadın) diye kendimizi aldatmayalım. Üçte biri kadın olan medyada kadın bakış açısının olmadığını kabul etmeliyiz."
Türenç, basın konseyine devletin bütün kademelerinden çok fazla dosya geldiğini ve bunlar arasında kadın derneklerinin gönderdiği dosyalarda olduğunu belirtti.

Türenç, bu dosyaları titizlikle incelediklerini gerektiğinde de bazı programlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekledi.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Hakan Aygün, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Temsilcisi Şennur Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Antalya Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi ve eski Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Şennur Erdoğan, toplumda kadının rolünü oluşturmak için medyada kadının doğru şekilde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Erdoğan, medyanın şiddetin normalleşmesini engelleyen, caydırıcılığını ön plana çıkartan haberlerde hassas davranması gerektiğini dile getirdi.
Zirveyi, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de izledi.
Kaynak: AA