13 Kare’de Mehmet Baltacı Anıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi 13 Kare Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında “Mehmet Baltacı’nın Adanası” konulu fotoğraf sergisi Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı.

13 Kare’de Mehmet Baltacı Anıldı
Merhum Mehmet Baltacı’nın Eşi Havva Baltacı, “Böyle büyük bir miras bırakmak inşallah hepimize nasip olur” dedi.


Serginin ilk günü Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi’nin ziyaretçileri arasında fotograf sanatının ustaları İzzet Keribar, İbrahim Zaman, Sabit Kalfagil, Doğan Alpay, Erol Doğaner de yer aldı. Atın Koza A.Ş. Genel Müdürü Candan Yaygın, Yönetim Kurulu Başk.Yrd. İsmail Timuçin ve Altın Oran Sanat Grubu Başkanı S.Haluk Uygur, fotoğraf sanatının ustalarına müzeyi ve sergiyi gezerken eşlik etti. İzzet Keribar ise Baltacı Fotoğraf Müzesi’nde bulunan köşesine yeni fotoğraf makinaları armağan etti.

ADANA’NIN 10 BİN FOTOĞRAFLIK TARİHİ
Çok sayıda Mehmet Baltacı dostu ve sanatseverin katıldığı serginin küratörlüğünü Mehmet Emin Arıcı yaptı. Arıcı sergiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi: “Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi, Mehmet Baltacı hayatını kaybettikten 6 ay sonra 2008’de kuruldu. 1944 yılında Adana’da doğan Baltacı, yaşadığı süre boyunca kentin farklı noktalarındaki estantaneleri fotoğraflayarak Adana arşivi oluşturmuş, aynı zamanda insanlardan eski Adana fotoğrafları toplamış. Mehmet Baltacı Müzesi’nin konsepti de bu zaten. Yaklaşık 10 bin fotoğraf var. Fotoğraf makinelerinin 1800’lü yıllardan itibaren gelişme sürecini de müzede gözlemek mümkün. Bugün de ‘Mehmet Baltacı’nın Adanası’ sergisiyle müze arşvinin felsefesini, arşviden küçük bir bölümü Adanalıyla buluşturarak aktarmak istedik. Bu sergiyle Mehmet Baltacı’nın arşivciliğiyle ilgili bilgi sunmayı amaçladık.”

BU ARŞİV ÇOK DEĞERLİ BİR MİRAS
Serginin açılışına katılan Mehmet Baltacı’nın eşi Havva Baltacı da duygularını katılımcılarla paylaştı: “Bir 13 Kare Sanat Günleri etkinliğinin ilk günlerinde kaybettiğim eşimi, böyle onun çektiği fotoğrafların sunulduğu ve dostlarının katıldığı bir etkinlikle anmak beni çok mutlu ediyor. Adana’yla ilgili fotoğrafları onun bıraktığı değerli bir miras. Çok zengin bir mirasa sahip olduğumu düşünüyorum. Dostlarımıza, sanatseverlere buraya teşrif ettikleri için çok teşekkür ediyorum. Böyle miraslar bırakmak inşallah hepimize nasip olur.”
Konuşmaların ardından Havva Baltacı ve Mehmet Baltacı’nın kızı Müge Baltacı’ya teşekkür belgesi verildi.

Müge Baltacı plaketini AFAD Başkanı Tahsin Sezer’den alırken, Havva Baltacı’nın belgesini Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Ozan Aksu iletti.
Kaynak: İHA