Nida Tüfekçi’yi Anma Konseri

Muğla Belediyesi Halk Müziği Topluluğu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde Türk Halk Müziği Sanatçısı Nida Tüfekçi’yi Anma Konseri düzenledi.

Nida Tüfekçi’yi Anma Konseri
Nida Tüfekçi’yi Anma Konserinde, 40 kişiden oluşan Muğla Belediyesi Halk Müziği Topluluğu Yard. Doç. Dr. Ercan Kılkıl’ın şefliğinde, Nida Tüfekçi’nin Türk Halk Müziği’ne kazandırdığı 16 eseri seslendirdi. Konsere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
Nida Tüfekçi Hakkında
Türk Halk Müziğine kaynak kişi, derlemeci ve araştırmacı olarak büyük katkı sağlayan, Türk Halk Müziği repertuvarına binin üzerinde eser kazandıran Nida Tüfekçi 1929 yılında Yozgat Akdağmadeni’nde doğdu. 1947 yılından itibaren Ankara Radyosu'nun Yurttan Sesler emisyonlarına ses ve saz sanatçısı olarak katıldı.

1953 yılında Ankara Radyosu'nda açılan sınavda başarı göstererek Yurttan Sesler'in daimi korosunda çalmaya başladı.

1964 yılında Türk Halk Müziği’nden sorumlu Türk Müziği şube müdür yardımcılığına, 1972 yılında ise TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği Müdürlüğü'ne atandı. 1974 yılında ise TRT Müzik Dairesi Başkanlığına getirildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın kurucu üyeliğini yapan Tüfekçi, bu okulda yönetim kurulu üyeliği, başkan yardımcılığı, bölüm başkanlığı ve danışma birimi üyeliği görevlerinde bulundu. Yine aynı okulda Bağlama, THM Solfeji, THM Bilgileri ve Bölge Tavırları derslerini okuttu. TRT Kurumu'nun çeşitli kademelerinde görev yapmış olan Nida Tüfekçi, "Ezgilerin Getirdiği". "Deyişler ve Ezgiler", "Halk Ozanları Geçiyor", "Ozanlar ve Bölge Sanatçıları" Belçika Radyosu için "Bağlama Ailesi" adlı radyo programları ile "Türküler ve Oyunlar", "Türkülerin Dili" adlı TV programlarını da hazırlayıp sundu. 1974 yılında Yugoslavya'da, 1976 yılında Japonya'da açıklamalı halk müziği konserleri verdi. Nida Tüfekçi'nin çeşitli kurum ve derneklerden aldığı pek çok başarı ödülünün yanında, başarılı çalışmalarından ve üstün hizmetlerinden dolayı 1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kendisine "Devlet Sanatçısı" unvanı verildi.

Türk folklorunun müzik ve oyun dallarında yurt içinde ve dışında seçkin bir yer edinmiş, kültürümüze yapmış olduğu katkılarla halk müziği dünyasına damgasını vurmuş bu büyük hoca 18 Eylül 1993’de aramızdan ayrıldı.
Kaynak: İHA