'3 Aralık Dünya Engelliler Günü'

Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser,"Allah Resulü'nün arkasında namaz kıldığı iki sahabe vardır. Bunlardan birinci ortopedik engelli Abdurrahman Bin Avf'tur. Bir diğeri de Hz. Ebubekir'dir"dedi.


Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şubesince 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezin'de "Peygamber Efendimizin Engellilere Bakışı ve Engelli Sahabeler" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hidayet Bozkurt, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdüllatif Umut, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Eser, tarih boyunca engellilere bakışın olumsuz olduğunu bunun semavi dinlerle değiştiğini ama özellikle İslamiyetle değiştiğini söyledi.

Eser, ayetlerde engelliliğin kader olduğunu belirterek,"Kur'an'daki bir ayette 'Başınıza gelen her şey Allah'ın izniyledir' diye ifade edilir. Başka bir ayeti kelimede ise, Rabbimiz "Başınıza gelen her nüsübet har sıkıntı ellerinizle yaptıklarınızın sebebiyledir"der. Nedir bu ellerimizle yaptıklarımız işte gebelik öncesinde, sonrasında, savaşlardır, trafik kazalarıdır. Genel anlamda insanlar engelliliği oluşturuyor, engelliliğe sebep oluyor." diye konuştu.

Eser, şunları söyledi:

" Abdullah İbni Ümmü Mektum ile Hazreti Peygamberin yaşadığı o olay efendimizin engellilere ve engelliye bakışını değiştiriyor. Adeta kainatın efendisi engellilerin ve engelliliğin farkına varıyor. Bence ondan önce farkında değil rabbimiz onu uyarıyor. Ve ondan sonra efendimiz engellilere çok özen gösteriyor. Efendimiz, görme özürlü o sahabeyi her görüşünde 'Rabbimin kendisi sebebiyle beni azarladığı kişi' diyor.

Hz. Muhammed engellilere değer veriyor. Abdurrahman Bin Avf ortopedik engelli bir sahabedir. Bir ayağından engellidir. Tebük seferi sırasında namaz vakti geliyor. Bakıyorlar ki Allah'ın Resulü o an orada değil. Cemaatle namaz kılmak istiyorlar Abdurrahman Bin Avf imam oluyor. Namazı kıldırmaya başlıyor. O anda Hz. Muhammed geliyor. Abdurrahman Bin Avf geri çekilmek istiyor. O anda bir işaretle Hz. Muhammed onun orada kalmasını istiyor. Peygamber efendimiz onun arkasına geçiyor. Ve ona tabi olarak namazını kılıyor. Allah Resulü'nün arkasında namaz kıldığı iki sahabe vardır. Bunlardan birinci ortopedik engelli Abdurrahman Bin Avf'tur. Bir diğeri de Hz. Ebubekir'dir."

- Türkiye'nin yüzde 12'si engelli

Diğer konuşmacı Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Çoksüer ise Türkiye'de yaklaşık 8 buçuk milyon engelli olduğunu bunun da yaklaşık nüfusun yüzde 12'ni teşkil ettiğini belirtti.

Çoksüer, yapılan araştırmalarda kadınlarda engelli oranının daha fazla olduğunu belirterek,"Özellikle de engelin en fazla nedeni kronik hastalıklar ve aynı şekle bağlı olarak zorlu doğumlar,ihmal edilen doğumlara bağlı olarak oluşan engellilerin çok ciddi oranlarda olduğunu görmekteyiz"dedi.

Asıl hedefin engelliliği oluşturan faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Çoksüer, şöyle dedi:

"Sakatlığın oluşmasındaki temel nedenlerden biri genetik problemlerdir. Genetik probleminde de önde geleni akraba evliliğidir. Özellikle bizim bölgemizde yaşayan insanlarda bu evlilik daha fazla görülmektedir."

Türkiye Sakatlar Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Osman yağız da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA