(özel Haber) 'Çocuğunuzu Eve Kilitleyip Alışverişe Gitmeyin'
Bursa İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, kadınların çocuklarını eve kilitleyip komşuya veya alışverişe gitmesinin yangınlara davetiye çıkardığını söyledi.
Yangınların ihmal, bilgisizlik ve tedbirsizlikten dolayı çıktığını vurgulayan Doğan, sürekli yeni elektronik cihazların girdiği evlerde tesisatın ihmal edildiğini belirterek, "Vatandaşlarımız bunları ihmal ediyorlar. Koltuklarının hafif rengi sarardığında koltuklar nasıl değiştiriliyorsa, sürekli elektronik cihaz giren evde tesisat da göz ardı edilmemeli. Özellikle evlerde yangın çıkmaması için sobaların düzenli olarak temizlenmesi lazım. Ocaklarında LPG tüpü kullanılıyorsa, her değiştirildiğinde contalarının yenilenmesi gerek. Kablo ve hortum bağlantılarının sağlam olmasına dikkat edin. Özellikle ev hanımlarının çocuklarını evlerde kilitleyip komşuya sohbete veya alışverişe gitmesi büyük sıkıntı. Bundan dolayı yangınlar çıkabiliyor" dedi.
Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı da vatandaşları uyaran Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, bu konuda vatandaşların tedbir almasını istedi. Doğan, "Bunların başında bacalarının en az yılda bir kez temizletmeleri gerekiyor. İtfaiye Daire Başkanlığı’nın baca temizleme ekipleri, talep edildiğinde 2-3 gün içinde bu hizmeti verebiliyor. Bu astronomik fiyatlarla da değil. Daire başına 20 liraya, müstakil bacaysa 25 TL'ye temizlenebiliyor. Vatandaşlarımız ihmal etmesin. Hayat çok değerli" diye konuştu.
Kendilerini İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan yetkili baca temizleme servisi olarak tanıtanlara karşı da uyarıda bulunan Doğan, şöyle devam etti:
"Bazı çat kapı korsan firmalar 'Biz büyükşehir itfaiyesinin yetkili baca servisiyiz' gibi dayatmaları yapabiliyor. Bunların yüksek fiyat verdiklerini ve üstünkörü temizlik yaptıklarına tanık olduk. Kesinlikle vatandaşlar buna rağbet etmesinler. Büyükşehir Belediyesi’nin yetki verdiği özel baca servisi yoktur. Tek yetkili İtfaiye Daire Başkanlığı’dır. Onlar üstünkörü temizlik yapıyorlar, vatandaşları mağdur ediyorlar. Özel baca temizleme servisleri bizden yetki almadılar."
"SOBA KURARKEN ÇOK DİRSEKTEN KAÇININ"
Bursa'da evlerin yüzde 90'ının doğalgazla ısındığını hatırlatan Doğan, katı yakıt kullanan vatandaşların soba kurarken dikkat etmesi gereken bazı altın kurallardan bahsetti. Alınan sobaların TSE'li olmasına, kömürlerin ise valilik tarafından izin verilen ürünlerden olmasının önemine dikkat çeken Doğan, "Soba kurum aşaması çok önemli. Soba kurarken çok dirsek ve çok borudan kaçınsınlar. İki dirseği geçmesin. Bacanın düzenli olarak temizletilmesi gerekiyor. Aynı zamanda soba borularını bağlantılarının alüminyum bantla sarılması lazım. Doğalgaz ve kömür kullananlar odalarında şofben, soba ve kombi varsa havalandırma menfezlerini açık tutmalı" şeklinde konuştu.
1 metreküp doğalgazın tüketilmesi için 10 metreküp oksijene ihtiyaç olduğunu vurgulayan Doğan, karbonmonoksit gazından etkilenilmemesi için menfezlerin önemli olduğunu söyledi.
Doğan, "Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Sobalı odalarda kesinlikle yatılmamalıdır. O odada yatma mecburiyeti varsa, önce sobayı söndürmek lazım" ifadelerini kullandı.