Konya’da, 'Engelsizsiniz” Programı

Konya Büyükşehir Belediyesi, “Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla “Engelsizsiniz” isimli program düzenledi.

Konya’da, 'Engelsizsiniz” Programı

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, engelli derneklerinin yöneticileri ve temsilcileri ile davetliler katıldı.

Program, Firdevs Dığrak İlahi Grubu’nun işaret diliyle gerçekleştirdiği ve duygulu anların yaşandığı konserle başladı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptığı konuşmada, Türkiye’de engellilere yönelik son 10 yılda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, “Artık engelli kardeşlerimiz, çocuklarımız kimseye muhtaç değil. Toplumsal dayanışmanın ve ülkenin birikiminin bir araya gelmesiyle arkalarında devlet var, hükümet var, belediyeler var. Duyarlılığın artması nedeniyle insanımız var” dedi.

Engellilerle ilgili yapılanların yanında zihniyet değişiminin de önemli olduğunun altını çizen Başkan Akyürek, “Sadece kanun çıkması, yönetmelik çıkması tek başına yeterli değildir. Önce zihinlerdeki engel kaldırılmalı. Gerçek engellilik görememek, duyamamak, yürüyememek, konuşamamak, duyamamak değildir. Gerçek engelli zihniyetinde engel olandır” diye konuştu.

Konya’nın Türkiye’de engelsiz şehir çalışmalarında en önlerde ve model olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, bu konuda en büyük destekçilerinin engelli dernekleri olduğunu dile getirdi.

Toplu ulaşım araçlarında engelliler düşünülerek standardın yükseltildiğini hatırlatan Başkan Akyürek, yüzde 100 düşük tabanlı olan engelsiz tramvayların gelmeye başladığını, 100 doğalgazlı, engelsiz otobüsün bu ay içinde geleceğini ifade etti.

“ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞALIM”
Dünyada sadece Londra Belediyesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı Engelsiz Evler Projesi’nden de bahseden Başkan Akyürek, mülkiyeti kendisine ait olan engellilerin evlerinde engel tipine göre fiziki düzenlemeler yapılmakta olduğunu anımsattı. Başkan Akyürek konuşmasını, “Engelsiz evler, engelsiz şehirler ve engelsiz bir dünya için hep birlikte canla başla çalışmaya devam edelim” sözleriyle tamamladı.

Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen program için teşekkür ederek, “Yürekte, bilekte ve bellekte engel olmadığı sürece insan engelli değildir” dedi.

Konuşmasına işaret diliyle başlayan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya ise, engellilerle ilgili sorunların giderilmesi için yasal olarak ne gerekiyorsa yapılmakta olduğunu söyledi.

Program, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yahya Çıkılı’nın “Engelsizsiniz” isimli konferansı ile sona erdi.
Kaynak: İHA