Tarihin İçinde Sessiz Bir Mola

Tarihe adını başkent olarak kaydettiren Ödemiş’in Birgi beldesinde 2002 yılından beri konuklarını ağırlayan Konak Kahve ve Andaç Evi kendine özgü dekorasyonu, nostaljik havasıyla ilgi görmeye devam ediyor.

Tarihin İçinde Sessiz Bir Mola

Birgi’nin simgelerinden 250 yıllık Çakırağa Konağı’nın hemen yanındaki işletmeciliğini emekli felsefe öğretmeni Gülsün Başaranbilek’in yaptığı Konak Kahve ve Andaç Evi ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. Yöreye özgü kıyafet ve ev eşyalarından, sahaflarda bile bulunması zor kitaplara ve fotoğraflara kadar pek çok farklı öğeyi bir araya getiren Kahve ve Andaç Evi’nde konukların duygu ve düşüncelerini kağıda aktardıkları günlüklerin sayısı da giderek artıyor. Fonda çalan Ege türküleri ya da Türk Sanat Müziği ezgileri ile konuklarını tarihte yolculuğa çıkaran Kahve ve Andaç Evi, günü sessiz ve sakin şekilde geçirmek isteyenlerin mola yeri haline geldi.

Birgi’yi ziyaret eden pek çok ünlü ismin mutlaka uğradığı Kahve ve Andaç Evi’nin işletmecisi Gülsün Başaranbilek, pazartesi günleri hariç her gün sabah açtıkları mekanı geç saatlere kadar açık tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

Başaranbilek, “Burası herhangi bir kahve değil. Geçmişten günümüze eserlerle bezenmiş bir kahve. Efe mendilleri, para keseleri, çemberler, lambalar kahvemizin her yanını süslüyor. Burada geçmişe özlem duyan insanlar adeta geçmişlerini yaşıyorlar. Objeleri sakladığımız zaman anıları da saklamış oluyoruz. Anılara değer vermek güzel bir şey. Birgi’de anıların saklandığı bu yerde 10 yıldan fazladır halkımızla buluştuğum için çok mutluyum. İnsan geçmişin değerini bilirse geleceğe daha sağlam bakar” dedi.

Kahve’de sabah kahvaltısı da verdiklerini ifade eden Başaranbilek, “Önceden haber verilmesi durumunda, kaç kişi olurlarsa olsunlar konuklarımıza, Çakırağa Konağı’nın arkasındaki dar sokakta kuş cıvıltıları arasında ev yapımı börek ve çöreklerimizle kahvaltı olanağı sunuyoruz. Andaç Evimiz de günün her saatinde konukların hizmetindedir. Farklı bir atmosfer solumak isteyen Ödemişlileri bekliyoruz” diye konuştu.

Yılbaşı için özel sipariş verilmesi durumunda, andaç evinin ruhuna uygun yemek dahil organizasyon da yapabileceklerini belirten Başaranbilek, “Sakin bir ortamda vakit geçirmek ve eğlenmek isteyenler bize uğrayabilirler” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA