Göçü Önlemek İçin Doğum Yardımı

Uşak'ın Eşme Kaymakamlığı, son yıllarda artan göçün önüne geçmek ve nüfusun azalmasını önlemek amacıyla dar gelirli ailelerde doğum yapacak ya da yapmış anne ile doğan bebeğin 2 yıl boyunca temel ihtiyaçlarını karşılayacak projeyi hayata geçirdi.

Kaymakam Türker Çağatay Halim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe nüfusunun son yıllarda azaldığını söyledi.

Bunun en önemli nedeninin genç nüfusun iş bulma umuduyla ilçeden göç etmesi ve doğurganlık oranındaki düşüş olduğunu ifade eden Halim, ilçe nüfusunu korumak amacıyla "E-Bebek" projesini uygulamaya başladıklarını belirtti.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen proje ile ilk önce nüfus azalışının nedenlerini belirlemek için geniş çaplı araştırma yaptıklarını anlatan Halim, şunları kaydetti:
"Araştırma sonucu 2012 yılında ilçede 210 erkek, 175 kız olmak üzere 385 doğumun meydana geldiğini, 332 ölümün yaşandığını belirledik. Ancak sosyal ve ekonomik nedenlerle genç nüfusun şehir merkezlerine ve büyük illere göç ettiğini biliyoruz. Doğum sayısı ile ölüm sayısına ilçeden göç edenleri eklediğimizde ilçe nüfusunun son yıllarda düzenli olarak düştüğünü, ilçede hane başına düşen kişi sayısının son birkaç yıl içerisinde yüzde 2,86'ya gerilediğini tespit ettik. Genç nüfusun büyük illere gitmesi ve nüfusun yaşlanması beraberinde pek çok sorunu da getirecek. Bir süre sonra doğum oranları çok daha azalacak ve ilçe her anlamda bu durumdan olumsuz etkilenmeye başlayacak. Göçü engellemek, genç nüfusun ilçede kalmasını sağlamak, doğum oranlarını artırmak amacıyla 'E-Bebek' projesini uygulamaya karar verdik."
- Dar gelirli ailelere yardım
"E-Bebek" projesiyle dar gelirli ailelerin çocuk sahibi olmalarının önündeki ekonomik olumsuzlukları ortadan kaldırmayı hedeflediklerine işaret eden Halim, proje kapsamında SYDV'de kaydı bulunan, doğum yapacak ya da yapmış toplam 32 dar gelirli annenin olduğunu kaydetti.

Bu ailelerin ziyaret edilerek projeyle ilgili bilgilendirildiğini belirten Halim, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Arkadaşlarımız 32 aileyi tek tek ziyaret ederek çocuk sahibi olmaları halinde kendilerine bebeğin ve annenin iki yıl süreyle temel ihtiyaçlarını karşılayacak destek verileceğini ilettiler. Doğumun ardından hemşire eşimle doğum yapan aileye hayırlı uğurlu olsun ziyaretinde bulunuyoruz. Eşim yeni doğum yapmış anneyi bebek bakımıyla ilgili bilgilendirirken, proje kapsamında temin etiğimiz ve içerisinde bebek beşiğinden bebek arabasına, bebek bezinden kıyafet ve mamaya kadar toplam 36 kalem anne ve bebek malzemesinin yer aldığı paketleri aileye teslim ediyoruz. Arkadaşlarımız beşiği kuruyor, anneye malzemeleri nasıl kullanacağını gösteriyor ve daha sonra evden ayrılıyoruz. Arkadaşlarımız bu aileleri iki yıl boyunca her ay ziyaret edip bebeğin bez, mama gibi biten ihtiyaçlarını temin ederek aileye teslim ediyor. Yani aile iki yıl süreyle bebeğin temel ihtiyaçları için harcama yapmıyor."
- Her aileye 2 bin 500 liralık malzeme desteği
Halim, 14 ay olarak planlanan ancak sürdürülen çalışmalar duyuldukça vatandaşların ilgisinin arttığını projeye talep olduğu sürece devam edileceğini dile getirdi.
Bu kapsamda her aileye iki yılda toplam 2 bin 500 lira değerinde malzeme desteği verileceğini anlatan Halim, "Elbette tek başına bu proje ile nüfus azalışını durduramayız. Genç nüfusun ilçemizde kalması için ilave çalışmalar yapıyoruz. Amacımız hane başına düşen kişi sayısını yüzde 2,86'dan, 4'e yükseltmek. Sayın Başbakanımız her fırsatta 3 çocuk temennisinde bulunuyor. Umarım bunu ilçemizde gerçekleştirebiliriz" dedi.

- "Bebeğin masraflarını düşünmüyoruz"
Proje kapsamında destek alan ve Eşme Kaymakamı Türker Çağatay Halim ile eşi Esin Halim'in ziyaret ettiği Göktaş ailesi üyeleri, 10 gün önce dünyaya gelen bebeklerinin aile bütçesine hiçbir masrafı olmadığını ifade etti.

Bir süredir işsiz olduğunu, bu nedenle ekonomik olarak zor günler geçirdiğini söyleyen baba Mehmet Göktaş, "Eşim 10 gün önce ikinci çocuğumuzu dünyaya getirdi. Kaymakamımız ve eşinden Allah razı olsun. Bize hep destek oldular. Çocuğumuzun tüm ihtiyaçlarını eve getirdiler. Çocuğum iki yaşına gelene kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayacaklar" dedi.

Anne Suna Göktaş ise doğumun ardından zor günler geçirdiğini belirterek, "3 yaşında Fadime isimli bir kızım var. İkinci çocuğumu doğurmama bir ay kala eşim işsiz kaldı. Sema Nur ismini verdiğimiz ikinci çocuğum 10 gün önce dünyaya geldi. Kaymakamımız bize sahip çıktı. Çocuğumun tüm ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Evimize gerekli desteği veriyorlar" diye konuştu.

Yeniköy'de yaşayan ve projeden yararlanan Aynur Şahin ise eşinin vatani görevini yapmak için Çanakkale'deki askeri birliğinde olduğuna değinerek, bebeğinin tüm ihtiyaçlarının proje kapsamında karşılandığını dile getirdi. Eşi askerde olduğu için kendisine ekonomik olarak da destek olunduğunu kaydeden Aynur Şahin, "8 gün önce doğum yaptım. Eşim askerde. Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: AA