Altepe Açıklaması

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa şehir içi ulaşımda kullanılacak 24 adet eski model vagonların hiçbir sıkıntısının olmadığını belirterek, "Bu vagonlar hurdalıktan alınmadı.

Altepe Açıklaması
Hepsi çalışır vaziyette. Hiçbir sıkıntı yok. Bu vagonlar Kestel hattında açılacak yeni istasyonlara entegre olacak" dedi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayı meclis toplantısı, Recep Altepe başkanlığında başladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları hakkında bilgi veren Altepe, Helitaksi'nin iş dünyası için önemli bir ihtiyacı giderdiğini söyledi.

Bursa Havayolları şirketinin sonuna gelindiğine işaret eden Altepe, yılbaşının ilk aylarında ilk seferlerin başlayacağını kaydetti.

Altepe "Şirketin hiçbir eksiği kalmadı. Şu anda uçaklar için firmalarla görüşüyoruz. 50 ve 100 kişilik uçaklar kullanılacak. Bölgesel havayolu olacağı için bunla ilgili önümüzde kararlar alınacak. Yeni yılın ilk aylarında yolculukların başlamasını hedefliyoruz. İlk etapta yurt içi, daha sonra sonra çevre ülkeler ve Avrupa'ya seferler yapacağız. Bursa bu işi sıkıntısız atlatacak. İstanbul'a ve Ankara'ya birçok sefer yapılıyor. Bursalılar ise her yere karayolu ve denizyoluyla her yere gidebiliyor. Bu proje ile hava yollarının da kullanılabilirliği artacak" dedi.

"İDO'DAN ANLAŞIRSAK GEMİ ALABİLİRİZ"
İDO'nun Mudanya-Kabataş hattından yılbaşından itibaren çekilmesi kararından sonra yeni vagonlar alacaklarını söyleyen Altepe, "İDO yetkilileri bizimle fiyat artırımı konusunda taleple bulundu. Biz sıcak bakmadık. Biz kar amacı gütmüyoruz. Onlar da yılbaşından itibaren çekilme kararı aldı. Mudanya'dan bir tek biz sefer yapacağız. Bu olanlar yatırımımızın ne kadar haklı olduğun gösterdi. Bursa hattından çektiği deniz otobüslerini satın almak için İDO ile görüşürüz. Eğer anlaşırsak araçları İDO’dan alabiliriz. Anlaşamazsak başka yerlerden temin ederiz" diye konuştu.

HURDA VAGON AÇIKLAMASI
CHP Grup Sözcüsü Osman Ayradilli'nin hurda vagonlarla ilgili sorusuna cevap veren Başkan Altepe, modeli düşük vagonların yeni vagonlar gibi çalışabildiğini ve fiyatının çok uygun olduğuna dikkat çekti. Altepe, "Yurt dışından alınan vagonlar bunlar. Niye raylı sisteme yatırım yapıyoruz ? En kaliteli taşıma aracı raylı sistem araçlarıdır. Bunlar egzozu olmayan araçlardır. Ayrıca bu raylı sitem araçları yakıtta da çok tasurruflu. Çok düşük maliyetlerle yolcu taşınabilir. Bunun yanıda bugün lastik tekerlekli araçların ömrü 10 yıl. Bu raylı sistem araçları Avrupa'da da bakarsınız 50-60 yıl kullanılabiliyor. Almanya'da birkaç şehirde 45 yıllık araçlar revizyondan geçerek tekrar ulaşıma kazandırılıyor. Bazı vagonların ömrü 80 yıl bile olabiliyor. Bu araçları niye alıyoruz ? Metro hatlarını yaptık. Bursaray Kestel'e kadar gidecek hat var. Bir yandan da vagon lazım. Şu anda 260 bin yolcu taşınıyor. Şimdi ise 340 binlere çıkacak. Bunlar büyük bütçelerle oluyor" dedi.

"24 VAGONUN MALİYETİ BİR YENİ VAGONUN YARI FİYATI"
Eski vagonların yenilere göre daha avantajlı olduğunu kaydeden Altepe, "Nerede avantajlı mal var, makine var, hepsini araştırıyoruz. Türkiye'deki bütün belediyeleri araştırıyoruz. Bu bir başarıdır. Bu fiyata ve 26 yaş ortalamalı bu vagonlar bir o kadar rahatlıkla çalışabilir. Bu vagonlar hurdalıktan alınmadı. Çalışır vaziyette. Aktif ve çalıştığından daha fazla ömrü olan vagonlardır. Bunun ölçümlerini devlet yapıyor. Avrupa'nın tüm belediyeleri ile il irtibatlıyız. Kimin elinde hangi gemi ve tramvay var, biliyoruz. Bu aldığımız 24 vagon çok uzun ömürlü. Değeri 0.6 vagon fiyatı. Neredeyse yarım vagon fiyatı. Bunlar çok ucuz. Satıyoruz desek yine bu paraya satabiliriz. Bunlar faal vaziyette. Bunlar çok cuzi bedellerle alınabiliyor. Bu da bir başarı" diye konuştu.

Altepe, Hafif Raylı Sistem'in Kestel Etabında ilk etapta 6 durağın ocak ayında hizmete açmayı hedeflediklerini, kullanılabilir durumdaki alınan eski model vagonların da buraya entegre edileceğini söyledi.

Kaynak: İHA