Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’ndan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Alimerdan Bey Topçubaşov Açıklaması

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin kurucularından olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Alimerdan bey Topçubaşovun doğumunun 150. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın ünlü devlet adamı Alimerdan Bey Topçubaşov’un 150. doğum yıldönümü dolayısıyla çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine ilişkin karar imzalattığını bildirdi.


Doğu kültürünün özelliklerini ve Avrupa'nın demokratik değerlerini birleştirmekle halkımızın tarihi başarısı olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin yapımında, uluslararası alemde dünya devletleri tarafından tanınmasında ve diplomatik ilişkilerin kurulmasında büyük hizmetleri olduğu belirtilen yazılı açıklamada; “Azerbaycan'ın ünlü siyaset adamı, diplomat, hukukçu Alimerdan bey Topçubaşov, 1862 yılında Tiflis (Gürcistan) şehrinde dünyaya gelmiştir. A.Topçubaşov İlk eğitimini Tiflis lisesinde almış ve Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1888 yılında başarıyla bitirerek hukuk doktoru adını almıştır. Petersburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilimsel Konseyi tarafından A.Topçubaşova profesör adı verilmiştir. 1905 yılında Çar Rusyası'nda Birinci Devlet Duması'nın (Büyük Millet Meclisi) üyesi, 1917 yılında Bakü'de Müslüman Ulusal Konseyi Geçici İcra Komitesi'nin üyesi ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nde Dışişleri Bakanı olmuştur."Kaspi" gazetesinin kurucularından biri olan A.Topçubaşov 1897 yılından 1917 yılının sonlarına kadar gazetenin editörlerinden biri olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’ndan yapılan yazılı açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:
“A.Topçubaşov 1918 yılın 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde Bakü'de Bolşevik ve Taşnakların Sovyet hakimiyetinin bayrağı altında Azerbaycan türklerine karşı işlediği katliama karşı çıkmıştır. A.Topçubaşov 1918 yılının Ekim ayında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nde Dışişleri Bakanı görevine atanmıştır. A.Topçubaşov'un Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Azerbaycan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında diplomatik ilişkiler gelişmiş, Azerbaycan hükümeti Osmanlı İmparatorluğu'nun aracılığıyla Avrupa ülkeleri ile diplomatik ilişkiler kurmuş, Osmanlı sultanı, bakanlarla ve diplomatlarla görüşmüş, onlara Azerbaycan'ın siyasal ve ekonomik durumu hakkında bilgiler vermiş ve çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunmuştur. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin dünyanın büyük devletleri tarafından tanınması A.Topçubaşovun başkanlığında Azerbaycan temsilcilerinin başarılı diplomatik çabalarının sonucuydu. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin seçkin adamı A.Topçubaşov 1920-1934 yıllarında Paris'te yaşamış, sosyal-siyasal faaliyetini sürdürmüş, Azerbaycan'ın tarihi, coğrafyası ve edebiyatı hakkında kitap, gazete ve dergilerde makaleler yazmıştır. 1920 yıl Nisan ayında Rusya Azerbaycanı işqal etdikden sonra siyasal muhaciretin önemli adamlarından biri olarak A.Topçubaşov Fransa resmi kurumlarının temsilcileri ile görüşerek Azerbaycan'ın işgaline son verilmesini istemiştir. A.Topçubaşov 1934 yılının Kasım 5'de Paris'in Sen-Deni ilçesinde vefat etmiş ve Kutsal Kloud mezarlığında definedildi.”
Kaynak: İHA