Öz Açıklaması
AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, “2004 yılından bugüne kadar teknoloji geliştirme bölgelerine 156 milyon kaynak aktarılmıştır” dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2014 bütçesi görüşmeleri üzerine AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.
Türkiye’de şu anda faaliyette olan 153 adet Organize Sanayi Bölgesi’nin 88’i AK Parti döneminde kurulduğunu bildiren Öz, “Ayrıca 448 adet sanayi sitesinin üstyapısı ve altyapıları yenilenmiştir. Örnek vermek gerekirse; seçim bölgem ve memleketim Malatya’da yer alan iki adet organize sanayi bölgesinde; gıda ürünleri imalatından tekstil ürünlerine, kimyasal ürünlerden makine sanayine kadar 278 firma faaliyet göstermektedir. Bu firmalarda 15 binden fazla vatandaşımız istihdam edilmekte; Sanayi sitelerimize tahsis edilen tüm parsellerin uygulamaları tamamlandığında bu istihdam sayısı iki katına çıkacaktır. 8 milyon metrekare üzerine kurulu 330 parsel kapasiteli 2 adet organize sanayi bölgemize ilaveten, 12 milyon metrekare üzerine yeni bir bölge daha kurulmaktadır. Yeni organize sanayi bölgemizin 1 milyon 730 bin metrekarelik kısmına ait 57 parselin altyapı ihalesi 10 trilyona geçtiğimiz temmuz ayında yapıldı. Geri kalan etapların kamulaştırma ve diğer planlama işlemlerine de devam ediliyor” açıklamasında bulundu.
Milletvekili Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Üniversitelerimiz ile sanayi işbirliğinin geliştirilmesi noktasında; yatırımcılarımızın üniversitelerin imkânlarından azami derecede istifade etmelerini sağlamak amacıyla 52 adet Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmuştur. Bugün teknoloji geliştirme bölgelerinde yaklaşık 2 bin 500 firma faaliyet göstermektedir. Bu bölgelerde yer alan firmalarımızın ihracatı 900 milyon dolara ulaşmıştır. 2004 yılından bugüne kadar teknoloji geliştirme bölgelerine 156 milyon kaynak aktarılmıştır. Yine Malatya’da Üniversite kampusu içerisinde yaklaşık sekiz trilyonluk yatırımla Teknoloji Geliştirme Bölgesi teknopark tamamlanmıştır. 2010 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan Teknoparkta şimdiden 20 ARGE firması da faaliyetlerine başlamıştır. Bakanlık tarafından gönderilecek 700 bin liralık son hak ediş ile projenin finansmanı tamamlanacaktır.
Gördüğünüz üzere, on yıl gibi kısa sayılabilecek bir sürede düşük teknoloji seviyesinden orta teknoloji seviyesine ulaşma hedefinde önemli mesafeler kat edilmiştir. AK Parti iktidarı döneminde hayata geçirilen bu uygulamalar sayesinde ihracat rakamlarımız 155 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır. İhracatımız içinde yüksek teknolojili ürünlere ait payın artırılması kapsamında; makine ve otomotiv gibi yerleşik sektörlerin güçlendirilmesi, uzay, bilişim, elektronik, sağlık ve ilaç gibi sektörlere ivme kazandırılması amacıyla arge, altyapı ve destek çalışmaları devam etmektedir. ARGE faaliyetlerine destek olabileceği düşüncesiyle bir öneride bulunmak istiyorum. Dünyada her yıl milyonlarca buluş için patent başvurusu yapılıyor. Bu buluşların telif ve koruma süreleri bildiğiniz gibi 20 yıl. 20 yıldan sonra kamuya mal olan bu buluşların ülkemiz sanayicilerinin dikkatine sunulması, yeni ürün ve üretim tekniklerinin geliştirilmesinde yararlı olacaktır. Özellikle, Türk Patent Enstitüsü ve ilgili diğer merkezler tarafından dünya çapında buluş ve patentlerin araştırılarak, yöre sanayicilerinin hizmetine sunulması fayda getirecektir.”