Aliya İzzetbegoviç'in Danışmanı Aa'ya Konuştu

Bosna Hersek'in kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in danışmanlığını da yapan Bosna Hersek Federasyonu Arşivler Genel Direktörü Adamir Yerkoviç, son 10 yılda Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin çok iyi duruma geldiğini bildirdi.

Yerkoviç, Aliya İzzetbegoviç'i anma programına katılmak üzere geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzzetbegoviç'in vefatının 10| yıl dönümünde iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirerek, ''Son 10 yılda, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkiler çok iyi duruma geldi'' dedi.

Cumhurbaşkanları İzzetbegoviç'in yokluğunda Bosna Hersek'in çok büyük bir süreç geçirdiğini belirten Yerkoviç, şunları söyledi:
''Bu tarihsel süreç içerisinde hala Hırvatlarla, Sırplarla ve Bosnalılarla birlikte yaşamak istiyoruz. Biz barış içinde yaşamak istiyoruz ama hala sıkıntılar var. Ülkem Bosna Hersek henüz yüzeye çıkmış değil, hala agresif Sırp ve Hırvatların ayrılıkçılarıyla yüzleşiyoruz. Hepsi eski hayalleri besliyor ve yeni fırsatlar kolluyor. Yıkıcı Sırp projesini sonsuza dek tutmayı ve yaşatmayı amaçlıyorlar. Yakın geçmişimizde Boşnaklar Aliya İzzetbegoviç önderliğinde birçok yanlış yol içerisinden doğru olmayı seçmeyi bildi.''
Boşnakların, İzzetbegoviç'in bilgeliğini, devlet adamı olgunluğunu ve politik vizyonunun eksikliğini hissettiklerini ifade eden Yerkoviç, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1995 yılından sonra büyük ilerleme kaydettiğini, özellikle son 10 yılda Boşnaklarla Türkler arasında çok sıkı ilişkiler geliştiğini anlattı.
İzzetbegoviç ve Srebrenitsa anısına düzenlenen programların Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde çok ilgi gördüğüne işaret eden Yerkoviç, şöyle devam etti:
''10 yıl geçmesine rağmen birçok insan yaptığımız anma programlarını takip etti. Bu gibi programlardan, aramızdaki ilişkilerin ne kadar geliştiğini anlayabiliriz. İnsanları zorla bir yere getiremezsiniz. Ben Türkiye'de birçok ilde bu anma programlarına katıldım, her yerde çok büyük katılım ve ilgi oluyor, buna her yerde şahit oluyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç'i ölmeden birkaç gün önce ziyaret etmişti. İzzetbegoviç, Başbakan Erdoğan'a çok büyük bir mesaj vererek 'Biz Bosna Hersek'i Türkiye'ye emanet ediyoruz. Bizi unutmayın' demişti. Bu iki ülke ilişkileri için en büyük mesajdır. Tüm Türkiye'yi Srebrenitsa'yı ve Bosna Hersek'i ziyaret etmeye davet ediyorum. Çünkü bir kökten iki millet çıkmıştır. Onun için herkesin Srebrenitsa'yı ziyaret etmesini istiyorum çünkü biz aynı kökten iki milletiz.''
Kaynak: AA