Kızıltepe'de Elektrik Sorunu

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, elektrik sıkıntısının giderilmesi konusunda yapması gerekenler konusunda DEDAŞ'ın uyarılacağını, vatandaşların da özellikle bu soğuk kış günlerinde ısınmak için elektrik yerine kömür kullanması gerektiğini söyledi.

Ermiş, Kızıltepe'deki oda başkanları, muhtarlar derneği ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle Kaymakamlıkta bir araya gelerek elektrik sorununu ele aldı.
Kızıltepe'deki oda başkanları, siviltoplum kuruluşları temsilcileri ve Muhtarlar Derneği Başkanı, ilçede yaşanan elektrik sıkıntısı ve bu sıkıntıların giderilmesi konusunda yapılması gerekenler hakkında görüşlerini Kaymakam Ermiş'e ileterek, Dicle Elektirk Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Müdürünün "Kızıltepe ayağını yorganına göre uzatsın" şeklindeki sözlerini ele aldı.
Toplantıdan sonra açıklama yapan Ermiş, oda başkanları, Muhtarlar Derneği ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle elektrik problemleri ve alınacak tedbirler hakkında konuştuklarını söyledi.

Ermiş, şöyle konuştu: "Sık sık elektrik kesintileri oldu. Bu konuda kendileriyle fikir alış verişinde bulunduk. Konunun çift taraflı olduğunu, yapması gerekenler konusunda DEDAŞ'ın uyarılacağını ancak özellikle bu soğuk kış günlerinde vatandaşımızın, kömür kullanmasını, ısınma amacı ile elektrik yerine kömür kullanması konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söyledik. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek"
Kızıltepe'deki oda başkanları, siviltoplum kuruluşları temsilcileri ve Muhtarlar Derneği Başkanı, ilçede yaşanan elektrik sıkıntısı ve bu sıkıntıların giderilmesi konusunda yapılması gerekenler hakkında görüşlerini Kaymakam Ermiş'e ileterek, Dicle Elektirk Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Müdürünün "Kızıltepe ayağını yorganına göre uzatsın" şeklinde sözlerini ele aldı.
Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin de, çağ atlayan Türkiye'de, özellikle güneydoğuda huzur ortamının başlamış olmasının enerjide kısıtlamanın meydana gelmesi, bölgede, sanayide, esnafta, tüccarda büyük sıkıntıların yaşanmasına sebep olduğunu belirtti.

Devlet'in, para karşılığında vatandaşın aldığı hizmeti kaksatmaması gerektiğini dile getiren Şahin, "Özel teşebbüse de devredilmiş olsa bile para ile satın alınan hizmet aksatılamaz. Bu sıkıntıların bir an evel giderilmesi lazım. Bu gün kurum amirlerimizle beraber durumu kaymakamımıza ilettik. DEDAŞ'ın bu konuda duyarlılık göstermesi talebinde bulunduk. Şimdi kaçak deniliyor bu gün İstanbul'daki yüzde birlik kaçağı önlerse Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki kaçağı önlemiş olur. İlk önce vereceksin sonra isteyeceksin. Demokratik hakların sonuna kadar mücadelesini vereceğiz" diye konuştu.

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar ise, en büyük sıkıntının halkı devleti ile karşı karşıya getirmek olduğunu ve bundan çok korktukları kaydetti.

Elektrik kesintilerinin devam etmesi halinde insanların ayakalanabileceğini belirten Dündar, kaçak elektrik kullananların yakalanmasını istediklerini, elektrik parasını veren insanların günahı olmadığını, bundan çekindiklerini ve ortamın Karışması halinde durumun daha kötü olacağını kaydetti.

Elektrik sorunun çözümü için devlet yetkililerine yalvardıklarını dile getiren Dündar, şöyle konuştu:
"Kaymakam beye gittik ricada bulunduk, yani biz yalvarıyoruz. Yetkililere yalvarıyoruz. Eğer bu bakanlıksa Bakan'a da yalvarıyorum. Buna bir çözüm getirsinler. Eğer kaçak varsa Devlet yetkilileri, şirketin yetkilileri gelip baksın. Basit iş basit olmasaydı Kızıltepe hakkında o lafı kullanmazdı. Bir müessese müdürü,"Kızıltepe ayağını yorganına göre uzatsın"demesini çok ayıp gördüm"
Bu arada, Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi toplantı salonunda bir araya gelen Sivil Topluk Kuruluşları (STK) Platforumu yöneticileri, elektrik sorunu ve DEDAŞ Kızıltepe İlçe Müdürü'nün "vatandaş ayağını yorganına göre uzatsın" sözünü görüşmek üzere bir araya geldi.
Toplantı sonrasında yazılı açıklama yapan Kızıltepe STK Paltformu Başkanı Mehmet Şerif Öter, Kızıltepe'de bazı mahalle ve semtlere bir haftadır elektrik verilmediğini ve bunun nedeni trafo, şartel ve sigorta gibi malzemelerin arızalanmış, yanmış olmasından kaynaklandığını söyledi.

Konuyla ilgili abone sahipleri yetkililere defalarca durumu bildirdiklerini ve aldıkları cevabın hep aynı olduğunu belirten Öter, "Kaçak kullanım gerekçe gösterilip, elimizde malzeme yok ne zaman geleceği belli değil gibi ifadeleri kullanılıyor. İlçe müdürünün basın mensuplarına, "Vatandaş ayağını yorganına göre uzatsın" ifadelerini kullanmıştır. Demokratik sistemin temel kurumları ve vatandaşlara karşı sorumluluk noktasında olan STK'lar olarak, il ve bölgedeki yetkililerle görüşüp konunun takipçisi olacağız. Elektrik sıkıntısı yıllardır bölgede yaşanmaktadır. Sorun ve sıkıntılar düzeltilmeden hükümetimizin kurumu özelleştirmesi yanlış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Kaçak konusunun sürekli dile getirilmesi bölge insanları olarak hepimizi rencide etmektedir. Kaçak kullanmak elbette yanlış ve haksız bir fiildir" diye konuştu.

Kaynak: AA