Bdp Diyarbakır İl Örgütü, Mahkeme Kararını Protesto Etti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP'li milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın tahliye taleplerinin reddedilmesine yönelik kararın ardından 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını tanımadıklarını söyledi.

Bdp Diyarbakır İl Örgütü, Mahkeme Kararını Protesto Etti

BDP Diyarbakır İl Örgütü, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tutuklu olan 5 BDP milletvekilinin tahliye taleplerinin reddine ilişkin kararının ardından Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde basın açıklaması düzenleyerek, kararı protesto etti. Burada yapılan basın açıklamasına; BDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanları Mehmet Emin Yıldız ile Zübeyde Zümrüt ve çok sayıda sivil toplum kurumu yetkilileri katıldı

Basın açıklamasını okuyan Mehmet Emin Yıldız, “Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi’nin halkın iradesi ile seçilmiş CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili uzun tutukluluktan dolayı verdiği karardan sonra, aynı gün içerisinde yerel mahkemece tahliye edilerek serbest bırakılmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Balbay ile ilgili verdiği tahliye kararı tüm kamuoyunda Kürt vekiller de tahliye olacağı yönünde büyük bir merak ve heyecan yaratmıştı. Ancak Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerinin tutuklu Kürt vekillerin tahliye isteminin reddine dahil bugün itibariyle vermiş olduğu karar manidardır” dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından konuşan Meral Danış Beştaş ise, “Bildiğiniz üzere bu sabah on gündür verdiğimiz dilekçeler büyük bir oyalamayla, kandırmacayla ve gerekçeli kararın beklendiği söylemi ile bekletildik, halk olarak bekletildi, seçmenler bekletildi ve bir bütün olarak Kürt halkı bekletildi. Gerekçeli karar belki Anayasa Mahkemesi'nin tarihinde bu kadar hızlı bir şekilde açıklandı. Mustafa Balbay kararı sadece Mustafa Balbay’ı ilgilendiren bir karar değildir, bunu biz söylemesek de bunu darbe anayasası söylüyor, bunu Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yasası söylüyor. Bu bir siyasi karardır, hukuku anlatmamın sebebi hukukun çiğnenmesidir. Bizzat bu kararla birlikte mahkeme üyeleri suç işlemiştir bu karara imza atanlar hakkında biz Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet dilekçesi vereceğiz. Tabii ki bu kararı tanımıyoruz, bu kararı tanımamamız hukukun bir gereğidir, hukuk aksini emrediyor. Kürt halkının yüz binlerce oyla seçtiği milletvekilleri büyük bir hukuksuzlukla, büyük bir ciddiyetsizlikle, büyük bir oyalama ile ve siyasi kararlarla içeride tutulmaya devam ediliyor” şeklinde konuştu.

Grup, açıklamaların ardından sessizce dağıldı.
Kaynak: İHA