Yüz Felci Belirtileri

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, yüz felci hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yüz Felci Belirtileri

Yüz felcinin belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, yüz felcinin göz kapanmasında zorluk, ağzın kayması, yüzde uyuşukluk ve tat almada bozukluk gibi belirtilerinin olduğunu söyledi.

Dr. Güzelcik, "Yüz felci, ağız kenarının bir tarafa kayması, gözün kapanmasında zorluk, yüzde uyuşukluk ve tat almada bozukluk gibi bulgularla seyreden bir hastalıktır. Hastalık beyin sapından başlayıp kulağın bulunduğu kemik yapı içerisinde seyrettikten sonra kulak arkasındaki kendi deliğinden çıkıp yüze dağılan fasial sinir adı verilen sinirin hastalığıdır. Fasial sinir, gülmemizi, ağlamamızı, kaş çatmamızı sağlayan yüzün mimik kaslarına, gözyaşı, tükürük bezlerine uyarı gönderdiği gibi aynı zamanda dilimizin ön bölgesinin tat duyusunu da alan sinirdir" dedi.

Fasial sinirin içerisinde yaklaşık 10 bin adet lif bulunduğunu hatırlatan Dr. Metin Güzelcik, "Yüzümüzün sağına ve soluna dağlan iki adet fasial sinir vardır ve her bir fasial sinir içerisinde yaklaşık on bin adet lif bulunur. Bu liflerin yedi bin adeti yüz kaslarına giderken yaklaşık üç bin adeti de göz yaşı, tükürük bezleri ve tat duyusuna gider. Sinirin etkilendiği tarafta alın çizgilenmesi kaybolur, hasta kaşını kaldıramaz, göz kapağını kapatamaz, gülme hareketini yaparken ağzının karşı tarafa kaydığını fark eder. Su içerken dudaklarından su dökülür ve tat alması bozulur. Yüz felçlerindeki en büyük sorun, göz kapağındaki kapanma kusuru ve göz yaşı salgılanmasındaki azalma sonucu ortaya çıkan göz kuruluğu ve ardından gelişebilecek bir göz iltihabıdır. Bu yüzden gözün korunması, steril bir örtü ile gözün kapatılması ve suni gözyaşı gerekirse antibiyotikli krem ya da damlaların kullanılması önemlidir" diye konuştu.

Yüz felci hastalığının iyileşme sürecine de değinen Güzelcik, "Yüz felçlerinde iyileşme sinirin etkilenme derecesine göre on beş günden on sekiz aya kadar değişebilir. İyileşme süreci uzadıkça yüz kaslarında erimeler meydana gelebilir. Yüz felçlerinde erken tedaviye başlamak sinir hasarını azalttığı gibi iyileşme süresini de kısaltır. Yüz felci tanısı konur konmaz yüksek doz kortizon yanında fizik tedaviye de mutlaka başlanmalıdır. Fizik tedavinin erken başlanması yüz kaslarının erimesini ve dolayısıyla oluşabilecek kalıcı hasarı engelleyebilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA