Kamu-üniversite-sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Ürüne yönelik yapacağımız çalışmaları, orta üstü ve yüksek teknolojiye yönelik yoğunlaştırırsak, 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamamızın hiçbir nedeni, hiçbir gerekçesi yok" dedi.

Aslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, 26 kalkınma ajansı bölgesinde yaptıkları bu tür toplantılarla kamu, üniversite ve sanayinin bir araya gelip ülkenin kalkınması ve hedeflerine ulaşması noktasında birlikte neler yapabileceklerini görmeyi amaçladıklarını belirtti.

Türkiye'nin verimlilik düzeyini artırması gerektiğini ifade eden Aslan, "Son açıklanan rakamlara göre sanayide kapasite kullanım oranı yüzde 75. Yani cebinizde 100 lira var ama 75'ini kullanıyorsunuz. Bu yeterli değil. Kapasite kullanım oranını artırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Yüzde 75 kapasite kullanım oranıyla Türkiye'nin geçen yıl 152,5 milyar dolar ihracat yaptığını anımsatan Aslan, şunları söyledi:
"Bu kapasitenin, yüzde 80'in üzerindeki bir rakamla çalıştığını düşünürsek ve ürüne yönelik yapacağımız çalışmaları, orta üstü ve yüksek teknolojiye yönelik yoğunlaştırırsak, 2023'teki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmamamızın hiçbir nedeni, hiçbir gerekçesi yok. Her durumda o rakamlara ulaşılacaktır. Tek bir şeye ihtiyacımız var; kamunun, üniversitenin, sanayinin iletişimini ve etkileşimini ürün bazında artırmak."
Üniversitelerin, laboratuvar ve sınıf anlayışlı eğitimden vazgeçerek sektör anlayışlı eğitime yönelmesi gerektiğine dikkati çeken Aslan, akademisyenlerden ve öğrencilerden daha çok proje geliştirmelerini istedi.
Gaziantep Valisi Erdal Ata da Türk sanayisinin kendi teknolojisini üretmesi için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu konuda üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ata, "Kalkınmanın ve refahın artırılması yolunda atılan adımların kalıcı ve sürdürülebilir olması, küreselleşen dünya pazarında rekabet imkanlarının artırılması, bilim ve teknolojinin tüm imkanlarının sanayicilerimizin istifadesine sunulması gerekmektedir" dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise üniversite, sanayi ve kamu işbirliğinin Türkiye için hayati önem taşıdığına işaret etti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının üniversite-sanayi işbirliğiyle mümkün olacağını vurgulayan Demirtaş, "Sanayide, üretimde yaşanan sıkıntılar, masa başında oturarak değil, sahaya inilerek çözülebilir. Bu anlamda sanayiciler kendi teknolojilerini üretebilmeleri için mutlaka üniversitelerle işbirliği içinde olmalıdır. Üniversite bilgiyi üretip, sanayici bu bilgiyi uygularsa kalkınma gerçekleşir. Onun için bilgiye kıymet verilmeli, bilgi talep edilmeli ve doğru kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırabiliriz" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt'un sunumunun ardından bölgedeki üniversite rektörlerinin katılımıyla "2023'e 10 Kala, Ar-Ge ve Yenilikte Gaziantep, Adıyaman, Kilis" konulu panele geçildi.
Kaynak: AA