Düzceli Eğitimciler Hollanda’dan Döndü

Mesleki Eğitim ve Öğretimde Kredi Transfer Sistemi (ECVET) sistemini incelemek üzere Hollanda’nın Amsterdam şehrine giden Düzceli eğitimciler döndüler.

Düzceli Eğitimciler Hollanda’dan Döndü

Düzceli eğitimciler uygulamaları yerinde görmek ve Hollanda eğitim sistemini yerinde incelemek amacıyla ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim kurumları ile eğitim merkezlerine ziyaretler gerçekleştirdiler.

ECVET NEDİR?
Mesleki Eğitim ve Öğretimde Kredi Transfer Sistemi anlamına gelmektedir. Mesleki Eğitim ve Öğretimde Kredi Transfer Sistemi ile bireylerin farklı ülkelerde ve farklı kurumlarda eğitimlerini tamamlayabilmelerinin yolu açılmakta.

Bu yeni girişim 1989 yılında başlatılan Yüksek Öğretimde Kredi Transfer Sisteminden (ETCS) elde edilen başarılar üzerine kurulmuştur. ETCS bireyin kendi ülkesi dışındaki bir ülkede gördüğü eğitimin tanınmasını ve şeffaflığını sağlamak üzere geliştirilmiş.

Bu sistem, bireylerin bir başka ülkede edindikleri bilgi, beceri ve yeterliliklerinin resmen tanınmasını kolaylaştıracaktır. Ulusal sistemlerin yerini almayacak ve gönüllülük esasına dayalı bu sistem ile Üye Ülkeler arasındaki kredi transferinin kolaylaştırılması hedeflenmekte.

Avrupa’daki eğitim sistemleri epeyce parçalı ve karmaşıktır. Mesleki eğitim ve öğretimde de durum böyledir. Tek bir ülkedeki farklı niteliklerin sayısı ve prosedürleri bile bir sistemde elde edilen öğrenme çıktılarının transferini zorlaştırabilir. ECVET bu transferleri mümkün kılarak bireylerin hareketliliğini desteklemekte, ister örgün ister yaygın isterse enformal çerçevede olsun hayat boyu öğrenmeye erişim fırsatlarını artırmakta.

Mesleki Eğitim ve Öğretimde Kredi Transfer Sistemi ile öğrenme çıktıları unsurları tanımlanarak kredi puanlarıyla eşleştirilmiştir. Böylece, Üye Ülkelerdeki nitelikleri tanıyan otoriteler diğer bir ülkede edinilmiş öğrenme çıktılarını ve kredilerini kendi mesleki eğitim nitelikler sistemine tercüme edebilmekte.
Kaynak: İHA