‘Oda’dan çıktılar ama...

OdaTV Davası’nda tutuklu olarak yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve yazar Yalçın Küçük tahliye oldu. Ancak Küçük Ergenekon davasından, Hanefi Avcı da Devrimci Karargah’tan tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak...

‘Oda’dan çıktılar ama...
Gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu OdaTV Davası'nda tutuklu olarak yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve yazar Yalçın Küçük tahliye oldu. Mahkeme Küçük ve Avcı'nın tutuklulukta geçirdiği süreleri, iki sanığın da başka dosyalardan halen hüküm özlü olarak tutuklu olmaları nedeniyle tahliyelerine karar verildi. Ancak Yalçın Küçük Ergenekon davasından, Hanefi Avcı da Devrimci Karargah davasından tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.

‘Tek suçum kitap yazmak'
Duruşmada ilk olarak Emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya söz verildi. Avcı savunmasında şunları söyledi: “Bu davada benim yargılanmamın tek sebebi yazdığım kitaptır. Peki kitapta yazdıklarım doğru mu? Başta tepki gösterenler bugün kitaba bir daha baksınlar. Bugün yazılanların doğrulandığı görülüyor. WikiLeaks ve Stratfor belgeleriyle, 7 Şubat darbesi denilen durumun ardından konuşulanlarla yazdıklarım doğrulandı. Artık biri çıkıp'Emniyeti cemaate teslim ettik' öbürü'kaç valisi var diyor.''

Hakim: 2009'da kitap yoktu
Avukatların taleplerinin ardından mahkeme başkanı Mehmet Ekinci ara vermeden önce tutuklu sanık Hanefi Avcı'ya soru sormak istediğini belirtti. Avcı'ya “Daha önceki savunmalarınızda yazdığınız kitap yüzünden tutuklandığınızı söylediniz. Ancak 2009 yılında da sizin hakkınızda yürütülen soruşturmalar varmış. O zaman daha kitap ortada yoktu. Peki o zaman neden sizi seçtiler?” diye sordu. Avcı bu soruya şöyle cevap verdi: “Emniyette o dönem cemaatçilerle ilgili bir rapor hazırladılar. O raporda benim de adım vardı. Ben o zaman bu rapora karşı çıktım. Daha sonra hükümet değişti cemaat polisin içinde çoğalmaya başladı. Bu kez cemaatçiler fişleme yapmaya başladı. Ben buna da karşı çıktım. Kitaptan öncekiler idari soruşturmalardı. Kitap yazdıktan sonra da Devrimci Karargah davasına dahil edildim.”

İKİSİ DE EMNİYETİN EFSANE İSİMLERİYDİ

Şimdi biri tutuklu diğeri onu savunuyor

16. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya eski Emniyet Müdürü Emin Arslan, Hanefi Avcı'nın avukatı olarak ilk kez katıldı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Emin Arslan'a “Hayırlı olsun başladınız mı?” dedi. Arslan “Başladım” yanıtını verdi.

Hiçbir yere polissiz gitmedim şimdi de Hanefi Avcı yanımda

Dünkü duruşmada Prof. Dr. Yalçın Küçük de savunma yaptı. Bugüne kadar hiçbir yere polissiz gitmediğini söyleyen Küçük'ün “Devlet bana iyi bakıyor. Burada da çok şükür Hanefi Avcı Bey'le beraberim” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Küçük, iddianamenin çırak polisler tarafından yazıldığını iddia etti.

Deniz Baykal ifade verecek!

Davanın başında Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, CHP milletvekili Deniz Baykal'ın tanık olarak ifadesinin alınması için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazıldığını hatırlattı. Mahkeme Başkanı, Ankara'daki talimat duruşmasının 19 Aralık 2013'te yapılacağını bildirdi.