2014 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulu'nda

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, ülkede sürekli bir büyümeden bahsedildiğini belirterek "Evet, bir büyüme var. Bu büyüme taşeronlaşmadaki, hukuksuzluktaki, yoksulluktaki, eşitsizlikteki, adaletsizlikteki büyümedir" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmeleri devam ediyor.
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ismindeki "çalışma" kısmının tamamen unutulduğunu, "çalışmama bakanlığı" haline getirildiğini iddia ederek"Çalışma yaşamını unuttuğunuzu kayıt dışılığın, denetimsizliğin sonucunu iş cinayetlerinin artmasında görebiliriz" diye konuştu.

Hala çocuk işçilerin ülkenin yakıcı sorunu olmaya devam ettiğini belirten Çelebi, 2013'te 55 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

"Sayın Bakan, çıkardığınız sendikalar yasasıyla sendikal alanda yarattığınız büyük değişim nedir?" diye soran Çelebi, 2002 yılından bugüne kadar her geçen gün örgütlü yaşama darbe indirildiğini, 2002'de 1 milyon 273 bin olan toplu sözleşme kapsamındaki işçi sayısının 2012 yılı sonu itibarıyla 567 bine düştüğünü söyledi.

Ülkede sürekli bir büyümeden bahsedildiğini belirten Çelebi, "Evet, bir büyüme var. Bu büyüme taşeronlaşmadaki büyüme, hukuksuzluktaki büyüme, yoksulluktaki büyüme, eşitsizlikteki büyüme, adaletsizlikteki büyümedir. Dolayısıyla halkın isyanında da büyük bir büyüme olduğu doğrudur ve halkın da isyanı büyüyecektir" ifadesini kullandı.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat da 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'na göre toplumun değil, küçük bir azınlığın ekonomik ve siyasal çıkarları doğrultusunda bütçe oluşturulmaya devam edildiğini iddia etti.
Özbolat, bütçe gelirlerinden en fazla pay sahibi olan halkın ekonomik ve sosyal taleplerinin karşılanmadığını savunarak 403 milyar liralık gelirin yüzde 85'ini vergi gelirleriyle karşılamayı amaçlayan tasarının, bütçenin yükünü yine halkın omzuna yıktığını ileri sürdü.
Bütçenin denetlenebilir ve hesap verebilir olması gerektiğini kaydeden Özbolat, "TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen Sayıştaya, ilgili devlet kurumları tarafından görüş beyan edilmediği, bilgi verilmediği gibi, hazırlanan raporlar da Meclis'in denetiminden kaçırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
-"İnternet kafe bile olmaz"-
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ise FATİH Projesi'ne değinerek şunları kaydetti:
"FATİH Projesi için bir bakanımız ne demiş? Üretilecek tablette sadece kullanılacak cam yüzeyin ithal edeceğini aktaran Sayın Ergün 'sadece cam yerli olmayacak, bununla ilgili yatırım yapılabilir ama gerek yok çünkü dünyada arz fazlası var. Projenin ders içeriğine dönük yazılımlarını Milli Eğitim Bakanlığı yapacak, geri kalan yüzde 86'sı da yerli olacak' demiş. Yüzde 14'ü 'ithal diyorsun' değil mi? Yüzde 14'ü yerliyse ben milletvekilliğinden istifa edeceğim, çok net söylüyorum."
Başbakan'ın "30 bin tane bilişim sınıfı yaptık" sözüne takıldığını belirten Aksünger, "Kabul yaptınız. Hiçbiri çalışmıyor, internet kafe bile olmaz onlardan. Hiçbirinin başında bir öğretmen bile yok. 6-7 milyar dolarlık yatırım da çöpe gitti" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de yerel seçimlerde aday olan bakanlara, "Türkiye'nin seçim sistemine bu yanlışı yaptırmayın. Sayın bakanlar, eğer belediyelere adaysanız istifa edin, istifanızı bekliyoruz" dedi.

-"İnsan odaklı değil"-
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal konuşmasında, bütçenin görüşüldüğünü ancak görüşmelerde AK Parti sıralarında 22, CHP sıralarında 35, MHP sıralarında 11 ve BDP sıralarında 4 milletvekilinin bulunduğuna dikkati çekti. Tanal, şunları belirtti:
"(Güç, Meclis) diyorsunuz. Maaşa gelince tıpış tıpış koşuyorsunuz. Halkımızın bunu duyması açısından. Ey vatandaşımız şu anda bütçe görüşülüyor. Tüm muhalefet partileri hakkınızı savunuyor. Hakkınızı gasbeden, hakkınızı vermeyen, emeğinize, ekmeğinize göz diken siyasal iktidar. Sayılarla, gayet rahat, ben burada kamuoyuna bildiriyorum."
Batı toplumlarında mümkün olduğunca bakanlık sayısının azaltıldığını, Doğu toplumlarında ise bakanların sayısının daha yüksek olduğunu ve Türkiye'nin de buna örnek ülkelerden biri olduğunu ifade eden Tanal, Türkiye'de 24 bakan ve bunların da 24 yardımcıları bulunduğunu söyledi.

Tanal, bazı milletvekillerinin çoğu bakanlıkta eşlerini insan kaynakları müdürlüğüne getirdiklerini iddia etti.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da taşeron işçiliğin çalışma hayatının en önemli sorunu haline geldiğini öne sürerek "Taşeron işçiler aşağılanmakta küçümsenmekte, ezilmektedir. AKP hükümetine soruyorum: Bu uygulamanın hangi kitapta yeri vardır. Bu yapılanlar insanlığa sığar mı? Taşeron işçiler kendilerin olan saygılarını yitirmişlerdir" dedi.

Kalaycı, taşeron işçilerin sorunları bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA