Madagaskar'da ''hıyarcıklı Veba''Salgını

Madagaskar'da hıyarcıklı veba salgınında ölenlerin sayısı 39'a çıktı.

Madagaskar Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülkenin 5 bölgesinde, birkaç haftada 86 kişinin vebaya yakalandığı, bunlardan 39'unun öldüğü belirtildi.
Açıklamada, salgından Mandritsara, Soanierana Ivongo, Ikongo, Tsiroanomandidy ve Ikalamavony bölgelerindekilerin etkilendiği bildirildi.

Halktan, ateş ve baş ağrısı durumunda sağlık merkezlerine gitmesini isteyen Bakanlık, hastalığın ilaçlarla tedavi edilebildiğini ve tedavinin ücretsiz olduğunu vurguladı.
Açıklamada, farelerin köylere inmemesi için ağaçların kesilmemesi önerisinde de bulunuldu.
Bakanlık ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve Madagaskar Pasteur Enstitüsü'nün ortaklığında gerekli önlemlerin alındığını, ekipmanların bölgeye gönderildiğini belirtti.

Daha önce, Madagaskar Pasteur Enstitüsü, ülkenin kuzeybatısındaki Mandritsara kenti yakınında bulunan bir köyde, geçen hafta 20 kişinin hıyarcıklı vebadan yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Enstitü, hastalığın, 2009 yılındaki darbeden sonra yaşam standartlarının düştüğü kentler ve kasabalara yayılmasından endişe edildiğini bildirmişti,
Veba insanlara, genellikle farelerde bulunan pireler yoluyla bulaşıyor. "Kara Ölüm" olarak da bilinen vebanın, Orta Çağ'da Avrupa'da 25 milyon insanın yaşamını yitirmesine neden olduğu biliniyor.
Vebanın en yaygın biçimi olan "hıyırcıklı veba (bubonik veba)'' yüksek ateş, üşüme, baş ağrısı, ishal ve bubo adı verilen lenf bezi şişmesiyle kendini gösteriyor.
Kaynak: AA