Uruguay'da Marihuanayı Devlet Satacak

Uruguay'da çıkarılan yeni bir yasayla, "uyuşturucu" kategorisinde yer alan bir bitki olan Marihuana dünyada ilk defa devlet eliyle satılmaya başlanacak.


Uruguay Parlamentosu, ülkedeki uyuşturucu trafiğini kontrol altına alabilmek amacıyla, marihuana bitkisine yönelik bir yasa çalışması yaptı. Parlamentoda oy çokluğuyla kabul edilen yasaya göre, dünyada ilk kez bir uyuşturucu madde, bağımlılarına devlet eliyle ulaşacak. Buna göre, 18 yaşından büyükler evlerinde ya da belirlenmiş bir alanda en fazla 5 marihuana bitkisi yetiştirebilecek. Bitki yetiştiremeyenler ayda 40 gramla sınırlı olmak üzere eczanelerden alım yapabilecek. Ancak bu işlemleri gerçekleştirebilmek için önceden devletin belirlediği kurumlara "bağımlı" sıfatıyla kayıt yaptırmak gerekiyor.

Eczaneler, yabancılara satış yapamayacak. Devlet uyuşturucunun satış fiyatını da belirleyecek. Güncel satış fiyatı illegal yapılan satışlardan fazla olmayacak. İlk belirlenen fiyat, illegal fiyat olan "1 gram marihuana 1 dolar" olarak gerçekleşti.

Dünyada daha önce Hollanda'da devlet kendisi dışında kalmak üzere, esrar alış ve satışına kısmen serbestlik tanımıştı. Hollanda'da esrar yasal statüde kabul görmezken suç unsuru olarak da değerlendirilmiyor.
Kaynak: İHA