Kso Meclis Toplantısı

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, "Türkiye'den 30 farklı markaya ihracat yapıyoruz. Yeni üretilen her 5 dizel aracın bir tanesinin enjektör sistemi, bizim Bursa'dan ürettiğimiz ve sattığımız enjektör sistemidir" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) aralık ayı meclis toplantısında konuşan Young, Bosch'un dünya markası olmasının temelinde 3 nokta olduğuna işaret ederek, bunların teknolojik inovasyon, ürün ve teknoloji çeşitliliği ile müşterilere ulaşmak olduğunu söyledi.

Bu üç temel nokta üzerine stratejilerini kurduklarını anlatan Young, Bosch'un yolculuğunun teknolojik inovasyonla başladığını kaydetti.

Young, firmanın 40 farklı ülkede faaliyetlerine başladığını dile getirerek, bunun sadece Almanya'nın yakın coğrafyasında bulunan ülkelerden oluşmadığına dikkati çekti.
Söz konusu pazar büyüklüğünün firma açısından önemli bir nokta olduğuna işaret eden Young, "Geldiğimiz nokta, 2012 rakamlarıyla globalde 50 milyar avrodan fazla ciro yapan bir şirketten bahsediyoruz burada. 1972 yılından itibaren 2 milyar avro Türkiye'ye kalıcı yatırım yaptık. Faaliyetlerimizin çoğu da Bursa'da. Bu kentte 4 farklı fabrikamız var. Bursa'dan yaptığımız üretim dizel enjektör, benzinli enjektör ve fren sistemleridir" şeklinde konuştu.

- "İlk piyasaya sürülecek ürünleri Türkiye'de üretmeye başlıyoruz"
Young, Türkiye'den 30 farklı markaya ihracat yaptıklarını anlatarak, "Yeni üretilen her 5 dizel aracın bir tanesinin enjektör sistemi, bizim Bursa'dan ürettiğimiz ve sattığımız enjektör sistemidir" dedi.

Bosch'un dünya üretim ağında Bursa'nın prestijli bir yerinin olduğunu vurgulayan Young, "Yeni ürünler piyasaya sürüleceği zaman, evet Almanya'ya yapılıyor ama sadece Almanya değil, artık ilk piyasaya sürülecek ürünleri Türkiye'de üretmeye başlıyoruz. Sadece üretmiyoruz, bunların Ar-Ge'lerine de başladık. Bu da bizim için Türkiye'den katma değerimizi güçlendirmek için üzerine yoğunlukla çalıştığımız bir nokta" diye konuştu.

Young, Türkiye'de geçen yıl Bosch'un Ar-Ge merkezinin 400 patent başvurusu yaptığına dikkati çekerek, firmanın 60 farklı markayla çalıştığını anlattı.
- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da kasım ayı enflasyon rakamlarının TÜFE genel piyasa beklentilerinden farklı olarak sıfır düzeyinde gerçekleştiğini belirterek, Merkez Bankası politikalarının ve kurdaki hareketlerin bu seviyede etkisinin olduğunu söyledi.

Yıllık enflasyon tahminlerinin yüzde 7-7,5 olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Sanayi üretim endeksinde çok dalgalı bir artış var. Cari açık vererek büyüme modelini uyguluyoruz. Oysa ihracat ve üretime dayalı büyüme modelini benimsemeliyiz. 3. çeyrek için büyüme yüzde 4,4 oldu. Tahminimiz yüzde 3,7 ve 4,5 aralığıydı. Avrupa'daki durgunluk ve çevre ülkelerdeki siyasi belirsizliğe rağmen büyüme rakamını olumlu değerlendiriyoruz."
Zeytinoğlu, ihracatın verdiği katkının armasıyla daha yüksek büyüme oranlarına ulaşılabileceğini ifade ederek, yıllık büyümenin yüzde 4 olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Zeytinoğlu, Young'a plaket verdi.
Kaynak: AA