İsparta’da Hava Kirliliğiyle Mücadele

Isparta Mahalli Çevre Kurulu toplandı.

İsparta’da Hava Kirliliğiyle Mücadele
Valilik Göl Toplantı Salonunda yapılan kurul toplantısına Vali Yardımcısı Tahir Demir başkanlık etti

Kurulda, alınan tüm tedbirlere rağmen kirliliğin önüne geçilememesindeki nedenler masaya yatırılırken, kurul toplantısında ilk olarak, ev site ve iş yeri ateşleyici denetimlerinin yapılması, ateşlemelerde kömür torbalarının yakılmaması ve sönmüş kalorifer ve sobaların ilk yakış saatlerinin 07:00 kadar bitirilmesi, ikinci yakım saatinin de 16:00’dan önce yapılması konusundaki öneri görüşüldü. Vali Yardımcısı Tahir Demir, ateşçilerin, ayın anda birden fazla binayı yakmasındaki sakıncalara değinerek, bir ateşçinin en fazla 20 dairenin kaloriferini yakması önerisinde bulundu. Demir’in bu önerisi kurul üyeleri tarafından kabul gördü
İKİ AYRI EKİP KURULUYOR
Şehir içinde hava kirliliğini kontrol etmek için iki ayrı ekip kurulacağını belirten Demir, Çevre İl Müdürlüğü’nden görevli personelin başkanlığında Sağlık Müdürlüğü’nden iki, Belediyeden iki, Emniyet Müdürlüğü’nden de güvenliği sağlayacak bir personelin haftanın beş günü denetim yapacaklarını söyledi.

Denetim ekiplerinin, kaçak kömürlere karşı dikkatli olmalarını isteyen Demir, "Ne de olsa linyit kömürü kaçak gelmiş olabilir. Bir linyit açık alanda beklediğinde kalori değeri düşüyor. Bu nedenle dumanı artıyor. Bazıları lastik yakıyor.Kimi posa yakıyor, kimi kömür torbalarını yakıyor. Bu da yasaklanmalı" diye konuştu.

BACA FİLTRESİ TAKILACAK
Isparta’da geçmiş dönemde kalorifer bacalarına filtre takma zorunluluğu konusunda karar alındığını ama standard geliştirilemediğini anımsatan Demir, "TSE’nin belirlediği markalar veya TSE’nin öngördüğü standartları taşıyan markalardan, vatandaş kömür kazanıyla ısınacaksa bacasına filtre taksın. Eğer TSE’nin belirlediği ülkemizde baca filtresi yoksa uluslararası standartlarda baca filtresi takılmasını öngörüyoruz. Zaten evvelde bu karar verilmiş ama vatandaş doğalgaz çekelim demiş ama maalesef doğalgaz kullanımı 3’te 1 seviyesinde kalmış. 3’te 2 seviyesinde evlerimizde hala kötü yakıt kullanılıyor. Bu konuda öncelikle kamu kurum ve kuruluşları halka örnek olacak. Bir yıl içinde tüm kurumlar doğalgaza geçmeli aksine davrananlar hakkında görevi ihmal suçu oluşur. Her kurum amirinin bu konuda gereken özeni göstermesi gerekiyor" dedi.

KANALİZASYON SUYUYLA SULANAN TARLA TAHLİYE EDİLECEK
Kurul toplantısında, kanalizasyon suyuyla tarımsal sulama konusu da masaya yatırıldı. Isparta’da bazı bilinçsiz kimselerin kanalizasyon sularıyla sebze suladığı duyumunu aldıklarını belirten Demir, "Bitkilerin boy vermesi sürecinde denetimler yapılacak. Bunun için de Isparta Belediyesi’nden ve gerektiğinde Sav Belediyesi’nden bir personel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden bir veya iki kişi o komisyona dahil olacak.Kanalizasyon suyuyla sulama yapan sebze bahçeleri tahliye edilecek.Ayrıca bu işi yapanlara Çevre Kanununa göre ceza kesilecek" şeklinde konuştu.

Isparta’da evlerin yağmur sularının kanalizasyon hatlarına verildiğinin altını da çizen Demir, "Bu şehirde duyarsız insanlar şehir kanalizasyon şebekesine binanın yağmur suyunu veriyor. Çatıdan gelen suyu sisteme veriyor. Böyle olunca sistem tıkanıyor. Bu durumda evsel atıklar şehri kirletiyor. Bu görevlendireceğimiz iki ekip her binaya denetim içinde gittiklerinde buna da bakacaklar. Yağmur su hattını kanalizasyona veren site yönetimlerine, konut sahiplerine cezai işlem uygulanacak" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA