Egeli Maden İhracatçılarından Mesleki Eğitime Büyük Destek

İhracatın yıldız sektörlerinden olmasına karşın nitelikli eleman açığı bulunan Doğaltaş sektöründeki ihtiyaç duyulan nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla Denizli’de “Madencilik Mesleki Eğitim Merkezi” kurulacak.

Egeli Maden İhracatçılarından Mesleki Eğitime Büyük Destek
“Madencilik Mesleki Eğitim Merkezi’ne Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden de 500 bin TL bağış geldi. Kurulacak eğitim merkezi ile sektördeki 5 bine yakın ara eleman ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanması amaçlanıyor.
Denizli’nin Honaz İlçesi'ne bağlı Kocabaş Beldesi'ne ‘Ege Maden İhracatçıları Birliği Mesleki Eğitim Merkezi’ adıyla yapılacak okul protokolü ve çek takdim töreni Denizli Valiliği’nde yapıldı. Törene Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Erdinç, Denizli Maden ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Çelikkol, Denizli Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili İsmail Edip Yılmazlı, Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu ve Kocabaş Belediye Başkanı Muzaffer Taşgeldi katıldı.

“Ege Maden İhracatçıları Birliği Mesleki Eğitim Merkezi”nin yapılacağı arsayı Kocabaş Belediyesi tahsis etti.

Tören sonrasında değerlendirme yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, madencilik sektörünün en büyük sorununun eğitilmiş kalifiye elaman sorunu olduğunu ancak bunun yanı sıra vasıfsız işçi de bulamadıklarını aktardı. Şu anda eleman sıkıntısından kaynaklı pek çok işletmenin yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını aktaran Erdinç, “Biz de buna çözüm üretmek için yola çıktık. Bu okulu yaptırmamızın nedeni sektörün ihtiyacı olan eğitimli elemanları yetiştirmek. Buraya ilkokul mezunu da dahil sektörde çalışmak isteyen kişiler gelebilecek. Sektörün çeşitli dallarında yetiştirilecek. Yaklaşık 3-5 aylık teorik ve uygulamalı eğitimin ardından katılımcılara belge sunulacak. Öte yandan tüm eğitimler ücretsiz olacak” diye konuştu.

Traverten ve maden ocaklarının Denizli’de bulunmasının hem üretim hem ihracat yönüyle ile büyük bir önem kazandırdığını söyleyen Erdinç şöyle devam etti: “Denizli sayesinde Türkiye doğal taş ihracatında büyük bir yer edindi. Bunun neticesi de büyük bir talep artışı oldu. Sanayi ve fabrikalar kuruldu. Bunun için bir çok eleman ihtiyacı doğdu. Çalışmalar başlandı. Tatbiki olarak fabrikalarda bu arkadaşlarımız öğrendi işleri. Bu işi bilen Afyonkarahisarlılar, Sinoplular, Afyonda ocaklar açtılar. Fabrikalar kurdular Denizliler bu yolda aynı şekilde devam etti. Neticede Denizli’nin en önemli sanayi ve ihracat kollarından birisi oldu. Birde Denizli lokasyon itibarıyla Muğla, Antalya, Bucak, Burdur, Afyonkarahisar gibi mermer bölgelerinin tam ortasında. Bu da çok çok önemli. Biz daha önceki yıllar söz vermiştik. Denizli’de bir eğitim merkezi açılması konusunda. Bu sene finansmanımızı da ayarladık yatırım inşaatın başlaması için 500 bin liralık para veriyoruz.”
“5 BİN KİŞİLİK AÇIK VAR”
Türkiye’deki madencilik ve doğaltaş sektörünün en önemli hedeflerinden birinin daha yüksek katma değerli işlenmiş ürün ihracatının arttırılması için de okulun büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Erdinç, “2023 hedeflerine ulaşmamız için bunu yapmak zorundayız ancak her seferinde karşımıza işçi bulma sıkıntısı çıkıyor. Türkiye’de diğer sektörlerde de bundan şikayet ediliyor ancak en yoğun yaşayan bizleriz. Umuyoruz ki bu okul ihtiyaçlarımızı karşılayacak. Şu anda nereden baksanız sektörde yaklaşık 5 bin kişilik işçi ihtiyacı var” bilgilerini verdi.

DENİZLİ VALİSİ'NDEN TEŞEKKÜR
Vali Demir de bu yıl okul için 13. protokolü yaptıklarını bu protokolle 11 milyon 550 bin liralık hayırsever katkısı sağlandığını açıkladı.

Demir şunları kaydetti: “Bugün de Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim kurulu olarak karar aldılar. Bizim Kocabaş’a yapacağımız Maden ihtisas organize sanayi bölgemizin içerisinde faaliyette bulunacak olan mesleki eğitim merkezi için 500 bin liralık bir katkı sağladılar. Burada önemli olan Maden ihtisas organize sanayi bölgemizin bir an önce faaliyete geçmiş olmasıdır. Şu anda münacatlar tamamlandı tüzel kişilik oluşmak üzere yıl sonuna kadar bu tamamlanacak Zaten orada 20 yakın fabrika var Önümüzdeki yıl hemen faaliyete geçmiş olacak.”
Kaynak: İHA