Abd Uluslararası Kalkınma Ajansı Tarafından Yaptırılan Çocuk Parkı ve Oyun Sahası Açılışı Yapıldı

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın Geçiş İnisiyatifleri Ofisi (USAID/OTI) tarafından Kilis'te, bin 500 Suriyeli çocuğun faydalanabileceği bir çocuk parkı ve oyun sahasının açılışı Suriye Okulu'nda yapıldı.

Abd Uluslararası Kalkınma Ajansı Tarafından Yaptırılan Çocuk Parkı ve Oyun Sahası Açılışı Yapıldı

Açılışa ABD'nin Ankara Büyükelçi Yardımcısı ve Başmüsteşarı Jess L. Baily, ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza, Kilis Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe, Kilis Belediye Başkanı Mehmet Abdi Bulut ile çok sayıda davetli ve Suriyeli öğrenci katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Kilis Belediye Başkanı Bulut, Kilis’in kendi nüfusu kadar misafir ağırlayan müstesna bir şehir olduğunu belirterek, “Ben buradan yazdığı tarihten ve fedakarlıktan dolayı teşekkürü bir borç bilirim. Tarih bunu not düştü yazmaya da devam edecek. Tarihte böyle bir toplum yoktur ki böyle büyük bir yükün altına girip hiç bıkmadan hiç şikayet etmeden bu kadar yükü kaldırsın. Kilis bugün bunu kaldırdı. Kaldırmaya da devam ediyor. Bu topraklarda yaşanan zulüm bütün dünyaya bir örnektir. Bu insanlar memleketlerini, namuslarını, ırzlarını kurtarmak için kaçtılar” dedi.

Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe ise yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 yılı aşkın süredir Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle devletin Suriyelilere her türlü imkanı sunduğunu belirterek, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetimizin doğrultusunda biz Suriyeli kardeşlerimizle muhacir-ensar kardeşliği yaşıyoruz ve yaşamaya devam ediyoruz. Kendi kardeşlerimiz için ne istiyorsak onlar için de istedik ve istemeye devam edeceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki mülkün asıl sahibi birdir. Biziler paylaştıkça çoğalacağını bilenlerdeniz. Dolayısıyla iki yıllık süre içerisinde dünyada eşi benzeri görülmemiş bu kampların sadece bina olarak görülmektedir. Bu kamplarımız içerisinde bir ruh vardır. Bir kardeşlik vardır. Muhacir ve ensar duygusu vardır. Dolayısıyla şehir merkezinde de aynı duygu hakimdir. Kamplarımızda yaklaşık şu ana kadar Başbakanımızın talimatları doğrultusunda 2 milyar doları aşkın yatırım yaptırıldı; kardeşlerimiz için. Ve yapmaya devam ediyoruz. Şehir merkezinde çalışmalar daha çok sivil toplum örgütlerinin desteğiyle oluyor. Bugüne kadar şehir merkezinde Suriyeli kardeşlerimizle hiçbir asayiş problemi yaşanmamıştır. Kilis halkı Suriyeli kardeşleriyle kardeşçe yaşamaya devam ediyor. Kilis’teki vatandaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Bizler her zaman Suriyeli kardeşlerimizin yanında olacağız. Olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Jess L. Baily ise, Suriyelilerin içindeki durumu yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Dünya içinde çok güzel bir örnek olduğunuzu söylemek istiyorum; hem Kilis halkına hem de Türkiye Hükümeti'ne... Aynı zamanda buraya gelen Suriyeli öğretmenlerin tek vücut olmasını sağladı. Yani Suriye gibi şiddetle karşı karşıya kalmış bir ülkede dünyanın bundan daha iyi bir örnek görebileceğini düşünemiyorum. O nedenle hepinize çok teşekkür etmek istiyorum çünkü çok şeyler yaptınız ve bu yaptıklarınızı gerçekten çocukların yüzlerinden de görebiliyoruz. O nedenle sınırın öte yakasında ne olup bitiyorsa bitsin. Ve Suriye'nin daha iyi bir geleceğe sahip olacağını göreceksiniz. Bu projede ABD'nin biraz yardım edebildiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Ve bu durum ilerledikçe ABD'nin sizin tarafta yer alacağına devam edeceğini söylemek istiyorum. Hem Suriye'den kaçan bu insanlara yardım etmek için, hem de bu kardeşlerini misafir eden Türklere yardım etmek için. Ve bu nedenle bugün burada olmak benim için büyük bir mutluluk ve bir umut günü olarak addediyorum. Çok teşekkür ederim.”
Öte yandan, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle açılan okulda öğrencilerin basketbol, futbol, salıncak, kaydırak ve serbest spor alanları bulunuyor.

Rengarenk boyanan duvarlar oyun alanına ayrı bir güzellik katarken, öğrencilerin pozitif aktiviteler yaparak Suriye'deki iç savaşın etkilerini azaltacak bir yer sağlandı.Çatışmanın etkilerinden kurtulmalarını sağlamak amacıyla yapılan oyun parkı çocukların ve gençlerin travma, saldırganlık ve kötü davranışlardan kurtulmalarını amaçlıyor.
Kaynak: İHA