Tarihçi-yazar Armağan, Konya'da

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, Konya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğrenci Toplulukları tarafından düzenlenen "Camlı Köşk'te Gençlik Söyleşileri" programına katıldı.


Armağan, "Osmanlı ve Selçuklu Sultanları" başlığıyla gerçekleşen programda, Türklerin Anadolu'ya ilk akını yaptıkları 1015 tarihinin önemini belirtti.

Türkiye'de tarihin doğru anlatılmadığı ve yazılmadığı konusunda şikayetler olduğunu ifade eden Armağan, Osmanlı tarihi açısından son 300 yılın, özellikle Kanuni'den sonrasının tamamen yıkılma, gerileme, yozlaşma tarihi olarak anlatıldığını söyledi.

Türkiye'de 1930'larda yazılan tarihin yeni bakış açısıyla tekrar yazılması gerektiğini ifade eden Armağan, şunları kaydetti:

"Halbuki Osmanlı'nın Kanuni'ye kadar olan tarihi 250 yıl, Kanuni'den sonra olan tarihi 350 yıl. Nasıl oluyor da gerileyen, çöken devlet, yükseldiği dönemden daha uzun bir dönemi gerileme ve çöküş döneminde yaşayabiliyor. Ne kadar büyük bir başarı ki bütün şartlar aleyhinde olduğu halde 350 yıl ayakta kalabilmiş, yıkılırken de neredeyse dünyayı batının başına yıkacak kadar büyük bir başarı sergilemiş. Osmanlı tarihe veda ederken dünyadaki 3 imparatorluktan birisiydi. Rus İmparatorluğu 1917 yılında çöktü. Avusturya-Macaristan da bizimle çöktü. Çöken tek imparatorluk biz değildik. Bu savaş imparatorlukları çökertme savaşıydı."

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Mustafa Armağan'ın gençlerin yetişmesine katkı yaptığını dile getirdi.

Konya'da kültür ve sanat ortamının güçlendiğini aktaran Akyürek, bunda öğrenci, öğretim üyesi, öğretmen, sanat insanları ve yazarların büyük katkısının olduğunu belirtti.

Kaynak: AA