Emeğin Nabzı Konak’ta Tutuldu

Emekli-Sen üyelerinin yanı sıra son günlerin tartışmalı konusu kıdem tazminatı hakkında soru işaretleri taşıyan işçilerin de ilgi gösterdiği panele Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Disk’e bağlı sendika başkanları ve üyeleri katıldı.

Emeğin Nabzı Konak’ta Tutuldu

Kıdem Tazminatı konusunda görüşlerin bildirildiği ve çözüm önerilerine değinilen panelin konuşmacıları ise DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Emekli-Sen Başkanı Zeki Beysülen, Dr. Zeki Gül ve Avukat Mehmet Türkbay oldu.

“Gemi lafla değil işle yürüyor”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde işçi hakları konusundaki hassasiyetini ortaya koyan ve yerel yönetimlerde işçilerle imzalanan sözleşmelerde rekora imza tan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, her zaman emekçiden yana olduğunu bir kez daha dile getirdi. Taşeronun büyük bir yara oluşturduğuna değinen Başkan Tartan, parlamento düzeyinde küçük bir düzenlemeyle tüm sorunların aşılabileceğini belirterek şunları söyledi: “Lafla peynir gemisi hiçbir zaman yürümüyor. Bu yüzden ben asla beylik laflara, kilişe söylemlere güvenmiyorum. İcraat ve verilen sözlerin arkasında durmak önemli. Biz her zaman etik anlayışımızla, efendiliğimizle mücadeleyi sürdürüyoruz. Saygınlığı; üretime, emek verene hakkını verme gerçeğini toplumsal yaşama yeniden kazandırmak için elini taşın altına koymak gerekiyor.”
“YÜREĞİMİZDEKİ SEVGİ 5 YILDIZLI”
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ‘Yaşamdan Emekli Olmamak’ sloganını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yurtdışından gelip beş yıldızlı otellerde tatil yapan emekliler var. Biz İzmir’de topluma öncü bir projeye imza attık. 4 bine yakın emekli yurttaşımıza tatil yaptırdık. Belki beş yıldızlı değildi ama bizim yüreğimizdeki sevgi beş yıldızlı. Şimdi de İzmir’de emeklilerin en yoğun yaşadığı ancak 40 yıldır kamuda üretim ve yatırım eli değmemiş Halilrıfatpaşa’da çok önemli bir tesisi hizmete açıyoruz. Mithatpaşa ve İnönü Caddeleri, Yeşilyurt, Basın Sitesi İzmir’de emeklilerin en yoğun yaşadığı merkezler. Bu merkezlerin tam ortasında bulunan Halilrıfatpaşa’da önemli bir rehabilitasyon ve sosyal tesisi İzmirlilerle buluşturuyoruz.”
“Genel greve gideriz”
Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili tepkilerini dile getiren DİSK Genel Başkanı Kani Beko, fonlara güven duymadıklarını şu sözlerle açıkladı: “Kıdem tazminatı tavanı 3 bin 100 lira. Bu ülkede emekli olacak olan arkadaşlarımız 100 bin lira para alacağını düşünüyor. Ama eğer kıdem fona devredilirse devlet yüzde 4 oranında para yatıracak. Sonuçta 30 yıl sonra 40 bin lira para olacağız. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Kıdem tazminatını kaldırırsak bireysel emekliliği destekleyelim diyorlar. Bizi toplantılara çağırmıyorlar. Bize sokaklar düştü. 25 tane miting yaptık ve devam ediyoruz. Şunu iyi anlayalım ki eğer kıdem tazminatları fona devredilirse hiçbir işyerinde hiçbir işçi arkadaşımızın iş güvencesi olmaz. Eğer önümüzdeki dönemde kıdem tazminatı fona devredilir veya kaldırılmak istenirse biz Disk olarak kesinlikle genel grev yapma konusunda kararlıyız.”
“ÖZEL ŞİRKET CAZ YAPIYOR”
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de kıdem tazminatı için dava açan işçilerin hak kazandığı miktarın 9 milyona ulaştığını ifade ederek, “Eğer devlet taşeron işçilere hak ettikleri kıdem tazminatını öderse özel sektörden de bu istenecek. Yani bu konuda özel sektöre caz yapıyor. Yaşanan şey özelleştirme fiyaskosu. Taşeron işçi özelleştirme politikasıyla doğdu. Ve şimdi taşeron işçilik sistemi yönetilemiyor. Ya işçinin hakkını gasp edecekler ya da fon üzerinden bir çeşit dolambaçlı yol bularak unutturacaklar fakat bu işçinin de toplumun da unutabileceği bir konu değil” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA