Down Sendromlu Gençler 'İş Dünyasında Biz De Varız' Dedi

Konya'da bir özel rehabilitasyon ve eğitim merkezinin başlattığı proje kapsamında down sendromlu ve zihinsel engelli gençler Hilton Garden Inn Oteli'nde iş dünyasına atıldı.


Gökçem İletişim Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de down sendromlu ve zihinsel engelli aileleri sevindirecek "Karıncanın Yolu" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Projeyle down sendromlu ve zihinsel engelli gençlere mesleki beceri kazandırmak ve istihdam edilmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Özkan, engellilerin ailelerinin çocuklarıyla ilgili, "Bizden sonra hayatlarını nasıl devam ettirecekler" endişesi taşıdığını vurguladı.

Özkan, merkez olarak en büyük hedeflerinin engelli çocukların bağımsız olarak hayatlarını sürdürebilmeyi sağlayacak mesleki bilgi kazandırmak olduğunu anlattı.

Projeyle özel eğitime ihtiyaç duyan tüm engelli çocukların ve gençlerin kendi hayatlarını kazanabileceğini belirten Özkan, şöyle konuştu:

"Down sendromlu ve zihinsel engelli öğrencilere belirli becerileri kazandırmak ve hayatlarını bağımsız olarak sürdürebilmeleri için meslek edindirmeyi amaçlıyoruz. İŞKUR, Konya Sanayi Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ortaklaşa yürüttüğümüz projede, 3'ü down sendromlu, 3'ü de zihinsel engelli olmak üzere 6 öğrencimiz Hilton Garden Inn Otel'de farklı departmanlarda çalışıyor. İşe ilk başladıklarında uyum konusunda biraz sorun yaşadılar fakat kısa sürede yaptıkları işi sevdiler. Öğrencilerimiz işe başladıktan sonra daha düzenli olmaya başladı.

Akşam, ertesi günün planını yaparak uyuyorlar. Kendilerini daha değerli ve daha sorumluluk hissediyorlar. Büyük bir değişiklik var."

Özkan, projenin Türkiye'de örnek olmasını istediklerini dile getirerek, engellilerin eğitim ve sosyal aktivitelerin yanı sıra bu tür projelere katılmasının sağlanmasını istedi.

- "Anneme hediye alacağım"

Otelde temizlik servisinde çalışan down sendromlu Zafer Çakın,çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kazandığı parayı biriktirdiğini anlatan Çakın, "Anneme hediye alacağım. Maaşımı aldığım da otele yemeğe götüreceğim ve doğum gününde ona sürpriz yapacağım" dedi.

Zihinsel engelli Miyase Yıldırım ise otelin yemekhane servisinde çalıştığını kaydetti.

Yıldırım, "Para kazanıyorum. Kazandığım parayla alışverişe gideceğim ve anneme hediye olarak ütü alacağım. Çünkü onlar bana her şeyi alıyor" ifadesini kullandı.

- "Diğer personelden ayırt edemiyoruz"

Otelin servis sorumlusu Emrullah Yürekli de proje kapsamında yemek servisinde çalışan down sendromlu Gökhan Devecioğlu'nun kısa sürede işi öğrendiğini, uyum konusunda kendilerini şaşırttığını anlattı.

Devecioğlu'nun ilk zamanlarda çekingen davrandığına işaret eden Yürekli, "Gösterdiğimiz her işi kavrıyor. Buradaki diğer garson arkadaşlarımızla aynı işleri yapıyor. Hatta bazen Gökhan'ı diğer personelden ayırt edemiyoruz" diye konuştu.

Hilton Garden Inn Genel Müdür Vekili Ali Üzülmez ise otel yönetimi olarak kapılarını engellilere açarak projeye destek verdiklerinin altını çizdi.

Projede görev almaktan memnun olduklarını ifade eden Üzülmez, şunları söyledi:

"Otel olarak amacımız; çocuklarımıza sahip çıkmak ve onlara bir meslek kazandırmak. Burada eğitim alan arkadaşlarımızın diğer personelimizden hiçbir farkı yok. Onlarla aynı işi yapıp, aynı eğitime tabi tutuluyorlar. Bir aylık zaman dilimi içerisinde gördük ki verilen işleri gayet başarılı şekilde yerine getiriyorlar. Otel çalışanları ve yönetimiyle de gayet uyum içerisindeler. Diğer amacımız da proje sonrası kalıcı istihdam sağlamak. Otele gelen misafirlerimizin de proje kapsamında görev yapan arkadaşlarımızdan memnun olduklarını görüyoruz."

Kaynak: AA