1 Aralık Dünya Aıds Günü

Nazilli Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Nail Ündağ, "AIDS'den korunmak için yapılacak en önemli şey karşılıklı sadakata dayalı, birliktelikler kurmaktır" dedi.


Ündağ, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her yıl bir milyondan fazla kişiye HIV virüsü bulaştığını ve binlerce kişinin bu hastalık yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.

1998 yılından bu yana 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nün çeşitli etkinliklerle dile getirildiğini ifade eden Ündağ, şunları kaydetti:

"AIDS genellikle klinik tablosunu fırsatçı enfeksiyonlar ve tümörlerin oluşturduğu bir durumdur. Bugüne kadar henüz tedavisi ya da aşısı bulunamamıştır. Mücadelede en önemli silahlarımız eğitim ve korunmadır. 2011 yılı verilerine dayanarak dünyada bir günde 7 binden fazla kişinin HIV ile enfekte olduğu, 2011 yılı içinde ise 2,5 milyon kişinin HIV'e yakalandığı tahmin edilmektedir.

Ülkemizde 1985-2012 yılları arasında 4 bin 845 vaka HIV virüsü ile enfekte, 975 vaka AIDS vakası olmak üzere toplam 5 bin 820 vaka tespit edilmiştir. Ancak, sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projeler sayesinde, AIDS hastalığının yayılma hızı giderek azalıyor. AIDS'den korunmak için yapılacak en önemli şey karşılıklı sadakata dayalı, birliktelikler kurmaktır. Bunun en güzel örneği evlilik müesesesidir. Çarpık ilişkiler, insanın bireysel ve toplumsal yaşamında felakete sürüklediği, toplumda tedavisi zor yaralar açtığı bilinmektedir."

Kaynak: AA