Bakan Yılmaz Bingöl'de

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl’e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca Bingöl Üniversitesi’den düzenlenen 'Meyvecilik Çalıştayı'na katılanlarla yemekte bir araya geldi.

Bakan Yılmaz Bingöl'de

Burada yaptığı konuşmasında Bingöl’ün üniversite şehri haline geldiğini belirten Bakan Yılmaz, "Çok önemli bir çalıştay yapılıyor Bingöl’de. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızın organize ettiği çalıştay Bingöl Üniversitesi'nde yapılıyor. Gerçekten çok hızlı gelişti Bingöl Üniversitesi. 9 bin öğrencisi ve yüzlerce çalışanı olan bir kurumdan bahsediyoruz ve çok güzel bir kampüse sahip oldu Bingöl. Bingöl’ün merkez nüfusu 100 bin civarında, nüfusun yüzde 10’unu üniversite teşkil ediyor. Bingöl tam anlamıyla üniversite şehri haline dönüşüyor. Üniversitemizde hem ziraat hem de veterinerlik fakültemiz var. Tarım sektörümüz için kritik olan fakültelerimiz var. Tarım alanında üniversitemiz Bingöl’e büyük katkıda bulunacak durumda" dedi.

“TARIM, DÜNYADA EN İLERİ GELEN SEKTÖRLERDEN BİRİDİR”
Tarım sektörünün dünyada en ileri gelen sektörlerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Bakan Yılmaz, "Bazı ülkelerde hep sanayiden bahsettik hep sanayileşme dedik, aslında tarım da bir sanayi. Bugün dünyada tarım en ileri sektörlerden biri haline gelmiş durumda. Tarım sektörü geçmişin bir sektörü değil 21. yüzyılın sektörüdür ve öyle kalmaya devam edecektir. Hiç modası geçmeyen sektörlerden biri de tarım sektörüdür" ifadelerini kullandı.

Doğu Anadolu’da en önemli sektörün tarım olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, "Tarım sektörü dediğimiz tabi geniş bir kavram bunun içinde bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri, meyvecilik, sebzecilik var. Bütün unsurlarıyla tarım sektörü bu bölgemiz için çok kritik bir sektör. DAP dediğimiz bölgede 14 tane ilimiz var. Her ilimizden hazır küçük sulama projelerini topladık. İhtiyacı önce analiz ettik özellikle hayvancılığa dönük, meyveciliğe dönük küçük sulama işlerine öncelik veren bir programı hızlı bir şekilde hayata geçirdik. Bir taraftan yeni bir DAP eylem planı hazırlarken, daha uzun vadeli ve daha entegre çok unsurdan oluşan plan hazırlıklarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

“MEYVECİLİĞİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”
Bingöl ve Doğu Anadolu’da meyveciliği geliştirmek istediklerini belirten Yılmaz, meyveciliğin tarımda çok önemli katma değeri olan bir alana sahip olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkiye'nin en avantajlı olduğu, rekabet gücü en yüksek olan alanlardan birinin meyvecilik ve sebzecilik olduğunu bütün bilimsel veriler ortaya koyuyor. Bizim coğrafyamız sebze meyve coğrafyası. Rekabet üstünlüğümüz olan bir alan, dolayısıyla bu alanda sağlayacağımız ilerlemeler hem ülke içi ihtiyaçların karşılanması anlamında, hem Avrupa'ya, yurtdışına, Ortadoğu'ya ihracat anlamında çok çok önemli."

"PROFESYONEL MEYVECİLİK YAPILMALI"
Meyveciliğin profesyonel ve ticari bir şekilde yapılması gerektiğini beyan eden Bakan Yılmaz, "Böyle artık eski tip bahçemde üç tane ağaçla bu işi yapmak mümkün değil. Profesyonel bir şekilde bunu yapmamız lazım, hem teknik anlamda bilimsel yöntemler kullanmamız lazım, hem de modern işletmecilik anlayışı içinde bu işi gerçekleştirmemiz lazım, bu anlamda tarım sektörüne çok daha yakından bilimsel yaklaşmamız lazım. Ama burada en kritik oylardan bir tanesi uygun alanlar tespit etmektir. Burada valiliğimizin desteğine büyük ihtiyaç var. Bingöl’ü şöyle bir masaya yatırıp, hangi alanda bu işler yapılabilir bakıp uygun alanları mutlaka profesyonel işletmeleri davet edip, teşvik verip onlara yer tahsis etmemiz gerekiyor. Üniversiteyle işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor. Kamu kurumlarının altyapı ve sulama sağlayarak destek sağlamaları gerekiyor" diye konuştu.

Bölgede üretimin arttırılması gerektiğini kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu üretimi arttırmamız gerekiyor. Bingöl’de biz ne yaparsak ticari ölçekte üretim yapabiliriz bu soruya cevap bulmamız lazım. İkincisi bunu yaptıktan sonra, belirli bir üretim yaptıktan sonra bunun katma değerini nasıl arttırırız bunu belirlememiz lazım. Bingöl coğrafyası meyve coğrafyası, bu coğrafyayı iyi değerlendirip, ticari hale getirip, üretimi arttırıp, bunun üstüne de gıda sektörünün katma değeri yüksek bir gıda sektörünü, paketleme sektörünü geliştirmemiz gerekiyor."
Bakan Yılmaz, buradaki konuşmasının ardından Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi binasında hizmet veren Collpex Çağrı Merkezi'ni ziyaret etti. Çalışanlarla bir süre sohbet eden Yılmaz, daha sonra yetkililerden bilgi alarak buradan ayrıldı.
Kaynak: İHA