Vali Öz'den Tttso'ya Ziyaret

Trabzon Abdil Celil Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile birlikte TTSO Proje Koordinasyon Ofisi ve ABİGEM'i ziyaret ederek çalışanlara başarılar temennisinde bulundu.

Vali Öz'den Tttso'ya Ziyaret

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'e odanın yürüttüğü projeler hakkında geniş bilgilendirmede bulundu. İnovasyon merkezinin projesinin çalışıldığını, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini belirten Hacısalihoğlu, "Teknokent bünyesinde teknik eğitim çalışmaları vererek İnavasyon merkezine hazırlıklarımız devam ediyor. Bu proje önümüzdeki dönem ülkemizin yurt dışından ithal etmek zorunda kaldığı yüksek teknolojik ürünleri Trabzon'da üretmeyi amaçlıyor. Trabzon için çok önemli" dedi.

Tersane sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin IPA desteği ve kümelenme modeli ile ortak modern bir üretim alanı oluşturmayı hedefleyen projede firmaların ortak şirket kurma aşamasına geldiğini belirten Hacısalihoğlu, Çamburnu tersane alanındaki proje hakkında ayrıntılı bilgilendirmede bulundu.

TTSO'nun IPA desteğinde yürüttüğü, bölgemiz için çok önemli olan peynir altı suyundan süt tozu üretim projesinin detaylarını Vali Öz ila paylaşan Hacısalihoğlu, "Projede ihale aşamasına geldik. Trabzon merkezli kurulacak olan peynir altı suyunu işleme tesisinin kapasitesini yüksek tuttuk. Erzurum bölgesinden de peynir altı suyu toplayacağız. Orada yoğunlaştırma ünitesini kuracağız” şeklinde konuştu.

LOJİSTİK MERKEZ İHTİYAÇ
Başkan Hacısalihoğlu, Lojistik Merkez ile ilgili olarak 2010 yılından beri TTSO'nun yürüttüğü çalışmaları özetleyerek, Trabzon'un Lojistik Merkeze, Türkiye ve Uluslararası ticareti geliştirme adına ihtiyacı olduğunu aktardı. Bu anlamda kentteki bütün yerel yönetimlerin içinde olduğu bir yapı ile projeyi takip ettiklerini, olgunlaştırdıklarını vurguladı. Bölgedeki ihtiyacı karşılayacak nitelikte bir lojistik merkez kurulmasını öngördüklerini, yer seçimi konusunda bilimsel verilerin ilk plana alınmasını arzuladıklarını kaydetti.

Yapılan çalışmalar neticesinde öngörülen lojistik merkezin işleyişi ve teknik yapısını gösteren animasyonu ve proje detaylarını Vali Öz'e sunan Hacısalihoğlu, "Lojistik merkezin dört ayağı vardır. Bunlar karayolu, hava yolu, denizyolu ve demiryoludur. Bunların üçü bizde var. Havayolu lojistik planlamada çok önem taşıyor. Dünyadaki örnekleri havaalanı ve lojistik üslerin yan yana kurulduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Lojistik Merkezin yanı sıra Endüstri Bölgesi'nin de Trabzon'da hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:
"Bölgemizde üretim alanı sıkıntısı bulunuyor. Sanayicinin önündeki en büyük engel arazi sorunudur. Kurulmakta olan OSB'ler ile bu sorun aşılmaya çalışılsa da devlete maliyeti çok yüksek olmaktadır. Uluslararası alanda örnekleri görülen yatarım adalarının maliyeti oldukça düşük ve bölgemizde bir örneği hayata geçirilerek üretimdeki kapasite artırılmalıdır."
Trabzon'un kültür ve sanat çalışmalarının ülke adına büyük önem taşıdığını ilave eden Başkan Hacısalihoğlu, tarihi derinliklerinde ülkenin ilk opera binasının 1912 yılında Trabzon'da kurulduğunu anımsatarak, "Trabzon Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Samsun'da kuruldu. Trabzon tarihi kimliği ile bu müdürlüğü çoktan hak ediyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunduk. Trabzon'da sıcak bakıyorlar. Trabzon Opera ve Bale Müdürlüğü'nün kurulursa ilimizde 300'ü aşkın bir istihdam da sağlanacak. Ayrıca bir çok ilde kurulmasına rağmen ilimizde Devlet Kültür merkezi yok" diye konuştu.

Trabzon'un Kongre merkezi projesinde konaklama kapasitesi sorununu aşması gerektiğini sözlerine ilave eden Başkan Hacısalihoğlu, turizm yatırımları ile bu sorunun aşılacağını, aynı zamanda bölgedeki turizmin 12 aya yayılması amacıyla yürütülen kış turizmi faaliyetlerinde hazırlanan, "Uzungöl’den Ovit'e Kış Turizmi Master Planı'nın önemli bir işlevi olacağını kaydetti.

BÖLGEDE BİYOTEKNOLOJİ ALTYAPISI OLUŞTU
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, ziyarette yaptığı değerlendirmede bir anlamda Biyo Teknoloji Merkezi'nin altyapısını kurulmuş olduğunu ifade ederek "TTSO'nun yürütmüş olduğu Peynir Altı Suyu Projesi Biyo Teknolojik bir üretim tesisidir. Biyo Teknoloji Merkezi için altyapı oluşuyor. Bu çalışmalara ilaveten Biyo Teknoloji Merkezi'ni de Trabzon'da hayata geçirerek geleceğe yönelik yüksek Ar-Ge çalışmalarında bölgede ciddi bir mesafe alınmış olacaktır" dedi.

Trabzon Lojistik Merkezi'nin hayata geçirilmesinin bölgenin geleceği açısından çok faydalı bir proje olduğunu ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye'nin bu hızla gelişmeye devam etmesi halinde Demiryolunun da en kısa sürede bölgeye bağlanacağını söyledi.

Sanayi üretiminin Trabzon'un oldukça önemli bir seviyede olduğunu gözlemlediğini ifade eden Trabzon Valisi Öz," Sanayi normalde yok gibi gözüküyor. Ama 'sanayide varım' diyen bir çok il den daha iyi seviyedeyiz. Potansiyelimizin bir kısmı gözükmüyor. Belirli alanlarda örneğin Arsin'de gruplaşmış, şehirde içinde dağınık halde bulunan sanayi ürünlerimiz çok önemlidir. Bu şehir ne üretiyor bunu herkese göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Trabzon'un kent merkezinin turist ile buluşturulmaya ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Vali Öz, bu buluşmaya en hazırlıklı bölgenin Ortahisar olduğunu aktardı. Kanuni evinin bulunduğu alandaki diğer evlerin yeni fonksiyonlar kazandırılması için çalışmalar başlatıldığını belirterek, "Amasya'da benzer örnekleri vardı. Burada da hayata geçirilebilinir. Örneğin konsept müzeler artırılmalıdır. Bu anlamda bölgeye hareket kazandırmak doğrultusunda Ortahisar'daki eski vilayet konağı valilik binası olarak yeniden kullanılmalıdır. Aynı zamanda kentin tarihini ve kültürünü sergileyen bir yapıya kavuşturulmalıdır. Bu yönde çalışmalarda bulunacağım" diye konuştu.

Kaynak: İHA