Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 ile ABD'nin de katıldığı Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı'nda su üstü hedefine atış yapıldı ve hava savunma harbi atışları gerçekleştirildi.


Türkiye, ABD ve NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2'nin katıldığı Doğu Akdeniz'de düzenlenen tatbikat kapsamında, su üstü ve hava savunma harbi atışları gerçekleştirildi.

TCG İnebolu gemisi tarafından çekilen su üstü hedefine 10'ar atış yapan gemiler yüksek isabet sağladı. TCG Salihreis fırkateyninin yaptığı atışlarda isabet alan hedef suya gömüldü.

Tatbikatta manş uçağı tarafından çekilen hedefe ise hava savunma harbi kapsamında atış yapıldı. Tüm gemilerden yapılan atışlarda da yüksek isabet sağlandı.

- USS Stout gemisi tanıtıldı

Tatbikata katılan ABD gemisi USS Stout destroyeri de basına tanıtıldı. Gemi hakkında bilgi veren Gemi Komutanı Yarbay Robert Alpigini, Amerika'dan Akdeniz'e görev kapsamında geldiklerini ve bu sırada düzenlenen Doğu Akdeniz 2013 Davet Tatbikatı'na da katıldıklarını söyledi.

USS Stout gemisinin 19 yaşında olduğunu, ABD deniz kuvvetlerinde bir geminin ortalama 40 yıl hizmet verdiği düşünüldüğünde bunun orta yaşta bir gemi olduğunun anlaşılabileceğini kaydeden Alpigini, geminin 2. Dünya Savaşı'nda yer alan kahraman bir ABD'li gemi komutanının adını taşıdığını dile getirdi.

Tatbikatın dost ülkelerin birlikte çalışma kabiliyetini artırmak açısından önemine de değinen Alpigini, tatbikatta olası bir kriz durumunda birlikte çalışılabilirliğin artırılması amacıyla çeşitli eğitimler gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Akdeniz'de mayıs ayına kadar görev yapacak olan USS Stout gemisi, sahip olduğu tomahawk füzeleriyle dikkati çekiyor. Geminin, Irak savaşı ve Libya'ya gerçekleşen müdahale sırasında da görev aldığı belirtildi.

Tatbikat, yarın gerçekleştirilecek kara bombardımanı atışı ve denizde akaryakıt ikmali eğitimleriyle sürecek.

Kaynak: AA