Diyarbakır'da Diyabet Programı Bilgilendirme Toplantısı

Diyarbakır'da diyabet programı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.


Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği işbirliğiyle Vehbi Koç İlköğretim Okulu'nda diyabet programı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şahin Demirkol, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek, İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanlığı Koordinatörü Dr. Mücahit Görük, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Şeyhmus Ayan, Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programları Şube Müdürü Dr. Handan Erdoğan ve öğretmenler katıldı.

Doç. Dr. Özbek, çocukluk çağı diyabeti hakkında bilgi vererek, okullarda diyabet programının önemine değindi.

Özellikle diyabetli çocukların bulunduğu okulların öğretmenlerine yönelik hastanede birebir eğitim verileceğini, hipoglisemi ve diyabetik ketoasidozu nasıl tanıyabileceklerini, acil durumlarda öğretmenlerin nasıl müdahale edeceklerini, insülin ve glukagon enjeksiyonunun nasıl yapıldığını gruplar halinde alınacak öğretmenlere pratik olarak öğreteceklerini kaydeden Özbek, bu bilgiler ışığında öğretmenlerin okuldaki diyabetli öğrenciler için hayat kurtarıcı olabileceklerinin altını çizdi.

Diyarbakır'daki tüm diyabetli çocukların Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde kayıtlarının bulunduğunu belirten Özbek, şöyle konuştu:

"Diyabetli çocuklar 8 yaşından sonra bir yetişkin gözetiminde kendi kendilerine insülin enjeksiyonu yapabiliyor. Ancak okul yöneticileri ve sınıf öğretmenlerinden bu konuda hassasiyet bekliyoruz. Örneğin insülin enjeksiyonu için uygun ortam sağlanması, diyabetli çocuğun diğer çocuklardan farklı olarak görülüp sınıftan ayrı tutulmaması, ancak özel bir durum olduğunun diğer öğrencilere de anlatılması lazım. Diyabetli çocuğun sık sık tuvalete gitme ihtiyacının olduğu ve insülin enjeksiyonu nedeniyle kan şekerinin aşırı düşebileceğini bu nedenle beslenmesine dikkat edilmesi ana ve ara öğün saatlerine uyulması gerekirse sınıfta yemek yemesi için izin verilmesi gerekiyor.

Dr. Erdoğan ise Türkiye'de 6.5 milyon diyabet hastası olduğunu, 3.2 milyon diyabet hastasının ise hastalığının farkında olmadığını belirterek, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Diyarbakır'da 14-15 Kasım tarihlerinde açılacak olan diyabet standlarına tüm katılımcılara ücretsiz kan şekeri ölçümü için beklediklerini bildirdi.

Kaynak: AA