Türkiye-isveç İş Forumu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ekonomik büyüme oranının Avrupa Birliği ülkelerinden pek çoğundan daha yüksek olduğunu kaydederek, "Bugün Türkiye'nin içinde olmadığı bir Avrupa Birliği şu anda kayıptadır" dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç'e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Stockholm'de Türk ve İsveçli işadamları tarafından düzenlenen Türkiye-İsveç İş Forumu'nun kapanış oturumuna katıldı.

Forumda, İsveç Maliye Bakanı Anders Borg, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile çok sayıda Türk ve İsveçli işadamı da hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeleri anlatarak, Avrupa Birliği'nin Türk iş adamlarına vize uygulamasının adaletsizlik, insan hakları ihlali ve engellemeye yönelik, bilinçli yapılan bir taktik uygulama olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin dünyada sadece iki ülkeye ihracat yapamadığını, bu ülkelerin Asya pasifikte çok küçük olan Mikronezya ile Nauru olduğunu ancak en yakın zamanda bu iki ülkeye de Türk mallarının ihraç edileceğini ve dünyada Türk mallarının ulaşmadığı ülke kalmayacağını bildirdi.

AB'nin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeyi eleştiren Bakan Çağlayan, Türk işadamlarının malları bütün ülkelere ihracati yapılırken, Avrupa'da dolaşırken, işadamlarına uygulanan vize kararının adaletsizlik olduğunu söyledi.

AB üyesi ülkelerin, Türkiye'nin AB üyesi olması durumunda, birliğin kazanacağını mı yoksa kaybedeceğini mı kendisine sorması gerektiğini kaydeden Çağlayan, Türkiye'nin büyüme oranının AB ülkelerinden çok fazla olduğuna dikkat çekerek, "Bugün Türkiye'nin olmadığı bir Avrupa Birliği şu anda kayıptadır. Son 4 yılda AB ülkelerinde çalışan 5 milyon insan işinden oldu. Aynı dönemde Türkiye'de ise 6 milyon 200 bin kişi iş sahibi oldu. Türkiye ile AB ekonomisini bu şekilde karşılaştırmak lazım" değerlendirmesini yaptı.

İsveçli iş adamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya çağıran Bakan Çağlayan, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin avantajlarını anlattı.

Toplantıda konuşan İsveç Maliye Bakanı Anders Borg da Türkiye'de son yıllarda yaşanan büyüme rakamlarından örnekler vererek, Türk ekonomisini övdü. Borg, büyümenin bugünkü oranda devam etmesi halinde 20-30 yıl içinde Finlandiya ya da Almanya olacağını söyledi.

Türkiye'nin küresel alanda önemli bir aktör olduğunu kaydeden Borg, Türk ekonomisinde yaşanan gelişmelere neden olarak yapılan reformları gösterdi. Borg, ayrıca İsveç olarak Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini bildirdi.

Kaynak: AA