Trabzon'da 'İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı' Açıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, iş gücü piyasasına uyum sürecinde olan gençlerin staj imkanlarının kısıtlı olması ve işverenin istediği donanımı yerine getirememeleri sebebiyle iş bulmakta zorlandıklarını belirterek, "İşsizliğin yüzde 9'larda oduğu ülkemizde gençlerin işsizliğinin yüzde 17,5 olması yüksek bir rakamdır" dedi.


İnciroğlu, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen "İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı" açılış töreninde yaptığı konuşmada, küresel krizin en belirgin olarak iş gücü piyasasında hissedildiğini belirterek, Türkiye'de işsizlik oranlarının 2009 yılının Şubat ayında zirveye ulaştığını söyledi.

2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren ekonomik faaliyetlerde iyileşme yaşandığını ifade eden İnciroğlu, "Bu iyleşmeyle istihdamda beklenen hızlı toparlanma aynı yıl yüzde 14 olan işsizlik oranlarını 2010 yılında yüzde 11,9'a, 2012'de ise yüzde 9,8'e, 2013'de yüzde 9,3'e indirmiştir. Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde ekonomik kriz ve iş gücünün piyasadaki yapısal sorunlar nedeniyle ciddi bir issizlik sorunu ile karşı karşıya gelinmiştir" diye konuştu.

İnciroğlu, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyas edildiğinde işsizlik oranlarında ciddi düşüşler yaşadığını vurgulayan İnciroğlu, "Trabzon'un da içinde bulunduğu Doğu Karadeniz'e bakıldığında 2012 verilerine göre işsizlik oranı yüzde 6,3'dür. Türkiye ortalaması yüzde 9,3 olduğuna göre bölgede iş gücüne katılım oranı da yüzde 55,5'dir. Türkiye ortalamasına göre Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Trabzon'da iş gücüne katılım oranı yüksektir ve işsizlik oranı düşüktür."

İssizlik sorununun temelinde iş gücü piyasasının bazı sektörlerinde kalifiye ve bilinçli donanım eksikliğinin yattığına dikkati çeken İnciroğlu, "Bazı sektörlerde de gereğinden fazla iş gücü potansiyelinin olduğu görünmektedir. Bakanlığımız tarafından hazırlanan ulusal istihdam stratejisiyle temel iş gücünde olan sorunların çözülmesi, orta ve uzun vadede olan büyümenin istihdama katkısı artırılarak issizlik sorununun giderilmesi hedeflenmektedir" dedi.

İnciroğlu, gençlerin 2012 yılı verilerine bakıldığında ise iş gücüne katılım oranlarının yüzde 38,2, istihdam oranının ise yüzde 31,5 olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:

"İş gücü piyasasına uyum sürecinde olan gençlerin staj imkanlarının kısıtlı olması, işverenin istediği donanımı yerine getirememesi gibi nedenlerden iş bulmakta zorlandıklarını görmekteyiz. Bu nedenlerden gençler arasındaki işsizlik oranı ülkemizde ortalama yüzde 17,5'dir. İşsizliğin yüzde 9'larda oduğu ülkemizde gençlerin işsizliğinin yüzde 17,5 olması yüksek bir rakamdır. Ayrıca Doğu Karadeniz'de gençlerin issizlik oranının yüzde 22 ile ülke ortalamasının çok üstündedir."

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise dünyada en önemli değerlerden birinin ekonomi, ekonominin temelinin üretim,üretimin temelinde de iş gücü olduğunu söyledi.

İş gücü kalitesinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Öz, "Her nekadar teknoloji gelişse de bilişim çağına geçsek de bilgi toplumu seviyesine gelsek de iş gücü kalitesi bu seviyeyi yakalayamazsa bu teknolojiden yeterince yararlanmamız ve üretim kapasitemizi geliştirmemiz yeterince söz konusu olamaz" dedi.

Konuşmaların ardından 120 kurum ve kuruluşun yaptıkları işlerin tanıtıldığı stantların yer aldığı fuarın açılışı yapıldı. Fuar 3 gün açık kalacak.

Açılışa Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile çok sayıda vatandaş da katıldı.

Kaynak: AA