'Gelişen Kentler Zirvesi'

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sanatta, siyasette, kültürde, tarihte, doğada şehirlerin marka değerlerinin ön plana çıkartılması gerektiğini ifade ederek, "Küllenmiş, unutulmuş tarihi ve kültürel birikimleri küllerinden ve tozlarından sıyırarak o değerleri yeniden keşfetmek insana ve hayata kazandırmak lazım" dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen "Gelişen Kentler Zirvesi"ne katıldı.

Bakan Kılıç, burada yaptığı konuşmada, kentlerdeki gelişimi bir stratejiye dönüştürmek ve o stratejiyi çevredeki diğer kentlerle paylaşmanın gelişmenin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

"Kentleşmeye, yaşanabilir şehirlere, sağlıklı çevreye, insan sağlığına, doğal kaynak tüketmeye çok duyarlı bir başbakanın kabinesinde bulunmak bizler açısından bir şans" diyen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız açısından da çevreye ve kentleşmeye bu kadar önem veren bu ülkede yaşıyor olmanın büyük bir şans olduğuna inanıyorum. Yine Türkiye'de gayrimenkulü, gayrimenkul değerlendirmeyi, imar planlarını, kentleşmeyi, kentsel dönüşümü, gecekondu önlemeyi bilen en iyi ismin bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak 61. Cumhuriyet Hükumetinde bu mevkide ülkemize hizmet ediyor olmasını da ayrıca ülkemiz ve insanımız açısından önemli bir kazanım olarak değerlendiriyorum. Gelişen Kentler Zirvesi'nin ağırlıklı olarak bölgesel bir gelişim stratejisinin oluşmasına zemin ve dayanak oluşturacağına inanıyorum. Her iki bölgemizde iki yeni büyükşehir belediyesinin kurulmuş olması yaklaşan seçimler öncesinde bölgesel bir gelişim stratejisine duyulan ihtiyacı bir kere daha ortaya çıkarmış bulunmaktadır. Seçimlere atıfta bulunmamın nedeni yeni büyükşehir kanununun seçimle işlevsellik kazanacak olmasındandır."

Samsun'un üniversiteleşme konusunda bölgesine liderlik eden bir kent olduğunu ifade eden Kılıç, "Amasya Üniversitesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden doğdu. Sinop Üniversitesi Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden doğdu, Ordu Üniversitesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden doğdu. Bir anlamda Canik Başarı Üniversitesi de Ondokuzmayıs Üniversitesi'nden doğdu diyebiliriz. Bu kadar bölünmeye, gelişmeye, yeni üniversitelerin anası olma durumuna rağmen bugün Ondokuzmayıs Üniversitesi yaklaşık 43 bin öğrencisiyle Türkiye'de en köklü eğitim kurumlarından biri olarak devam ediyor" dedi.

- "Samsun yeni büyükşehir belediyesi olan kentlere de gelişim konusunda öncülük ve liderlik edecek"

Samsun'un İç Anadolu'nun, Ankara'nın, güney doğunun, kısmen doğunun Karadeniz'e açılan kapısı olduğuna değinen Kılıç, şöyle devam etti:

"Bu anlamda Sinop'a sahilden, Kastamonu'ya ulaşma sahilden, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin'e ulaşmak yine Samsun kapısından girmekle mümkün. Samsun önemli bir kapı kent. Bölgede üç büyük şehir belediyesi oldu. Ordu büyükşehir belediyesi statüsünü kazandı ve Trabzon büyükşehir belediyesi olan önemli bir yerleşim ve gelişim merkezi oldu. İnanıyorum ki Samsun yeni büyükşehir belediyesi olan kentlere de gelişim konusunda öncülük ve liderlik edecek.

Şehirlerin marka değerlerinin olması gerektiğini dile getiren Bakan Kılıç, "Sporda, sanatta, siyasette, kültürde, tarihte, doğada şehirlerin marka değerlerini ön plana çıkarmak lazım. Küllenmiş, unutulmuş tarihi ve kültürel birikimleri küllerinden ve tozlarından sıyırarak o değerleri yeniden keşfetmek insana ve hayata kazandırmak lazım. Bu olduğu taktirde o markalarla birlikte şehirlerin zenginliklerini ekonomiye de daha rahat kazandırmaları mümkün olabilecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA