'Herkül' Yok Oluyor

Bursa’nın İznik ilçesinde doğal bir kaya üzerine işlenen Herkül (Herakles) kabartması yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

'Herkül' Yok Oluyor

Deliklitaş mevkiinde doğal bir kaya üzerine normal insan boyunda işlenen Herakles kabartmasının bulunduğu alana atık zeytin çorağı dökülüyor. Herkül kabartmasının olduğu bu alan 1990’da Anıtlar Kurulu’nca sit alanı olarak tescil edilmişti. Bugün yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği doğal sit alanı, dökülen zeytin çorakları ve ilgisizlikten dolayı yok olmak üzere.

12 yıl İznik’te müze müdürlüğü yapan ve daha sonra emekli olan Taylan Sevil, “Herakles’in kabartmasının bulunduğu kayalık antik çağda taş ocağı olarak kullanılmış. İznik’i çevreleyen surlardaki taşlar da buradan elde edilmiştir. 1990 yılına kadar da taş ocağıydı. Herakles’in kabartması ortaya çıkınca o yıldan itibaren koruma alanı ilan edildi” dedi.

Sevil, “Mitolojiye göre M.S. 3. yüzyılda Yunanistan’ın Kuzey Teselli bölgesinde yaşadığına inanılan Herakles’in (Herkül) heykel ve kabartmaların kötülükleri defettiğine inanılıyor. İznik’te bulunan doğal kayadaki Herkül kabartmasının o dönemde çalışan kaya işçilerini koruma niyetiyle yapıldığı sanılıyor. Açık hava tapınağı olması da muhtemeldir. Kabartmada resmedilen Herakles’in sağ elinde gücünü temsil ettiği asası, sol elinde ise öldürdüğü yedi başlı yılan bulunmaktadır. Korunması gereken eserlerden biridir” diye konuştu.

Kaynak: İHA