Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin'den Seçim Değerlendirmesi

Karşıyaka Belediye Başkan aday adaylığı için yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye gidecek olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Ali Engin, yerel seçimler ve İzmir’deki son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin'den Seçim Değerlendirmesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı hakkında bir araştırma anketinin yaptırdığı anket sonuçlarında AK Parti ve CHP arasındaki farkın yüzde 10’a ineceği şeklindeki sonuçların bilimsel olmadığını savunan Ali Engin, AK Parti’den Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım dahil olmak üzere kim aday gösterilirse gösterilsin, iki parti arasındaki farkın yüzde 15-20 olacağını ileri sürdü.

Engin, “Seçimlerde aday kim olursa olsun, AKP-CHP büyükşehir adayı arasında en az 15-20 puan fark olacağına inanıyorum. Çok büyük sürpriz olur, 20-15’den aşağı düşerse. Yok öyle bir şey yani. Zaten Aziz Bey’in aday olabileceğini varsayarak söylüyorum. Partinin tüm hazırlığı da o yönde. Bizim de öyle. Kamuoyunun da beklentisi o yönde. Son 20 gündür Aziz Bey’in tekrar aday olabileceğini konuşuyor. Bu açıdan ben anketler, seçime beş ay kala, adaylar belli değilken çok gerçekçi anlam ifade ettiğine inanmıyorum. Doğruyu da yansıtmayabilir. Çünkü onlarca anket var. Tamamı bilimsel yapılmıyor maalesef. Bunu da biliyorum” dedi.

Engin, oy vermeyi etkileyen nedenlere de değinerek, "En önemlisi ekonomi. Yeni bağlanan 9 ilçemiz var. Tarımdaki sorunları hepimiz biliyor. Buralarda yaklaşık 3 milyon 50 bin insan yaşıyor. Bunların en az 1,5-2 milyonu 30 yaş altı genç ve işsizlik en fazla buralarda. Gelecek kaygısı, umutsuzluk taşıyor. Bunun bir bedeli olacak AKP açısından. Demokratikleşme, müzakereler, Doğu ve Güneydoğu’da oy verme eğilimini başka etkiler, burada başka etkiler. Sosyal yaşama müdahale, alkol düzenlemesi. Gezi olaylarını tetikleyen alkol yasağı, kadınlarla ilgili önyargıları. Gezi’yi tetikleyen de bunlardı. Tüm bunlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

"SURİYELİLERE GEÇİCİ KİMLİK NUMARASI VERİLİYOR, OY KULLANMALARI MÜMKÜN DEĞİL"
Engin, İzmir’de de çok sayıda bulunan Suriyeli göçmenlere T.C. kimlik numarası verildiğini ve oy kullandırılacağı şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da açıklayarak, böyle bir durumunun hukuken mümkün olmadığını belirtti.

Valiliğin Suriyelilere geçici kimlik numarası verdiğini dile getiren Engin, bunun oy kullanılacağı anlamına gelmeyeceğini kaydetti: “Valilik Suriyelilere geçici numara veriyor. Hiçbir şekilde oy kullandırılamaz ama. Yasaları değiştirmeleri lazım. Oy kullanmanın tek kriteri vatandaşlık. Vatandaşlık da yasa değişikliği ya da Bakanlar Kurulu kararıyla olur. Oy kullanmaları açısından endişe taşımıyorum.”

"TEK ENDİŞEM BU İNSANLARIN PERİŞANLIĞI VE KENTTE OLUŞABİLECEK ASAYİŞ SORUNLARI"
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, tek endişesinin zor şartlar altında yaşayan Suriyeli insanlar ve kentte oluşabilecek olası asayiş olayları ve ucuz iş gücü olacağını söyleyerek, şöyle devam etti:
“O insanlar açısından endişe taşıyorum. Perişanlık içindeler. İkincisi, kentimiz için endişeliyim, asayiş-ucuz iş gücü endişesi taşıyorum. Bunlara oy kullandıracaklar diye endişem yok. Burası her şeye rağmen hukuk devleti yani. Ama izliyoruz. Girin vatandaşlık numaranızı, mahallenizde-sandığınızda kimlerin oy kullanacağını göreceksiniz. Suriyeli varsa görüyorsunuz zaten, denetlenebilir bir şey. Kamuoyunu, parti örgütünü de uyardık. Afişler bastık. Kuşkumuz ve kaygımız yok.”
Kaynak: İHA