Boru Hattı Bölgeyi Kalkındırıyor

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi, Atatürk, Kafkas ve Ardahan üniversiteleri ile yaptığı protokol kapsamında hattın geçtiği noktalarda bulunan girişimcilere yatırım yapmaları için destek sağlıyor.


Erzurum, Kars ve Ardahan İlleri Toplumsal Kalkınma Girişimi Projesi Koordinatörü ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle 3 kentin kalkınmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Projenin finansman kaynağının Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi olduğunu ifade eden Kaya, ''Kooperatiflere, derneklere proje hazırlamaları konusunda destek veriyoruz. Kadın girişimcilere uygulamalı girişimcilik dersi veriyoruz. Meslek edindirme kursları açıyoruz. İnsanların bulundukları yerde doymalarını sağlıyoruz'' dedi.

Girişimcilerin ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanması için proje destekleri verdiklerine değinen Kaya, özellikle uygulamalı eğitim alan gençlere daha ileri noktalara gidebilmeleri için finansal olarak destek olduklarına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

''Küçük Destek Fonu aracılığıyla kadınlarımıza, kızlarımıza, gençlerimize destek veriyoruz. BTC bölgeye girdikten sonra bizim çalıştığımız kooperatiflerde ve derneklerde mali yönden ilerleme oldu ve kendi ayaklarının üzerinde durma imkanlarına sahip oldular. Kurumsal kapasiteleri arttı. Kendi işlerini kurabilme, çevreye daha faydalı olabilme kapasitesine sahip oldular. Proje hazırlama ve devletin imkanlarından yararlanma fırsatlarını artık kaçırmıyorlar. Bu gibi değişik çalışmalarımız söz konusu.''

- ''Ocak ayında küçük destek fonlarımız olacak''

Kaya, Ocak ayında küçük destek fonlarının olacağına dikkati çekerek, bireysel girişimcilere 15 bin, kooperatifl, dernek ve sivil toplum kuruluşlarına da 40 bin TL civarında desteklerinin olacağını kaydetti.

Desteklerin her alanda yapılacağına vurgu yapan Kaya, ''Kapasite artırmaya, kura açmaya, seraya yönelik konularda destek olacağız'' diye konuştu.

Kaya, BTC'den aldıkları finans kaynağıyla bilgileri ve araştırma sonuçlarını sahaya aktardıklarını belirterek, ''Sarıkamış'a bağlı Karaurgan'da bir aileye mantar yetiştirdik. Ne yaptık, üniversitede bilgi var, BTC'de de finans. Biz de oraya gittik. Bir ailemiz şu anda kendini kurtardı, ayaklarının üzerinde duruyor ve çalışmalarını yürütüyor. Bunun daha çok örnekleri var'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA