Organ Bağışı Haftası

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Dürdane Ertürk, Türkiye genelinde 20 bin 827 böbrek 2 bin 45 karaciğer hastasının nakil beklediğini söyledi.

Organ Bağışı Haftası

Ertürk, yaptığı açıklamada, bağışlanan organ sayısının arttırılmasının, daha fazla sayıda organ naklini olası kılacağını ifade ederek, 2013 yılı itibari TODBS kayıtlı 20 bin 827 böbrek 2 bin 45 karaciğer, 393 kalp, 235 pankreas bekleyen hasta bulunduğunu belirtti.

Kadavradan (ölüden) alınan organlarla yapılan organ naklinin gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul gördüğünü söyleyen Ertürk, "Türk toplumunun tüm kesimlerinde organ bağışı, beyin ölümü, nakledilebilen organ türlerinin neler olduğu, din çevrelerinin konu ile ilgili görüşlerinin neler olduğu konularında bilgi eksikliği dikkat çekmektedir. Aynı bilgi eksikliği sağlık çalışanlarında da var olup davranışlara olumsuz yansıtılmaktadır. Organ bağışı ve organ nakli tamamen toplum yararına olan ve birçok basamaktan oluşan karmaşık bir olaydır" dedi.

Kaynak: İHA