Danimarka’dan Kosova’ya Destek

Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup, Kosova’nın Avrupa yönelimini desteklediklerini belirtti.


Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup, Kosova’ya yaptığı günübirlik ziyaret çerçevesinde Priştine’de Kosova Avrupa Entegrasyonları Bakanı Vlora Çitaku ile bir araya geldi. Kosova ve Avrupa Birliği (AB) ile istikrar ve ortaklık müzakerelerinin başlaması ve Kosova’da geçen pazar günü düzenlenen belediye seçimleri, görüşmenin ana gündem maddesini oluşturdu.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Haekkerup, Danimarka ile Kosova arasındaki ilişkilerin başarıyla geliştiğini ve Kosova’nın bağımsızlığını desteklediğini kaydetti.

Ülkesinin Kosova’nın Avrupa yönelimine tam destek verdiğini kaydeden Haekkerup, Kosova’da uygulanan reformlar sayesinde alınan mesafenin kayda değer olduğunu belirterek, “Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini amaçlayan diyaloğu destekliyoruz. AB’ye kapıları açacak olan diyaloğun, AB’ye üyelik yolunun uzun ve çetin olduğunun bilincindeyiz. Kosova doğru yolda ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Kosova’nın cesaret verici adımlar attığına, dolayısıyla Danimarka’nın desteğinin eksik olmayacağına vurgu yapan Haekkerup, bir soru üzerine 3 Kasım tarihinde düzenlenen belediye seçimlerinde Kosova’nın kuzeyinde yaşanan saldırılarla ilgili gelişmelerin ardından atılacak adımlarla durumun düzeleceğine inandığını söyledi.

Kosova’nın Avrupa Entegrasyonları Bakanı Vlora Çitaku da, 14 yıldan sonra ilk defa belediye seçimlerinin Kosova’nın tamamında yapıldığını hatırlatarak, ilk defa Kosova’nın kuzeyinde de meşru kurumların görev yapacağını belirtti.

Sırbistan ile yapılan diyalog sayesinde Kosova’nın meşruiyetinin pekiştiğinin altını çizen Bakan Çitaku, diyaloğun AB ile Kosova arasında İstikrar ve Ortaklık Antlaşması’nın imzalanmasına yönelik müzakerelerin başlamasını kolaylaştırdığını dile getirdi. Danimarkalı Bakan Haekkerup, daha sonra Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti.
Kaynak: İHA