Büyükşehirden Tarihe İşık Tutacak Eser

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan ‘Balkanlar ve Göç’ adlı eser, 93 harbinden bu yana tarihin en uzun ve acılı göçlerinden biri olan Balkanlar’dan Türkiye’ye göçü geniş bir yelpazede ele alırken, göç tarihine de ışık tutuyor.

Büyükşehirden Tarihe İşık Tutacak Eser

Bursa’da tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırmanın yanında Balkanlar’da da önemli işlere imza atan Büyükşehir Belediyesi, mühim bir eseri daha Bursa belgeliğine kazandırdı. Bursa’nın köklü eğitim kurumları, el sanatları, kent kültürü, önemli şahsiyetler, seyahatnameler gibi birçok eseri şehre kazandıran Büyükşehir Belediyesi şimdi de İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Federasyonu’nun işbirliğiyle hatırlanan ‘Balkanlar ve Göç’ adlı eserle göç tarihine ışık tutuyor.

Bir ayağı İstanbul’da bir ayağı da Bursa’da yapılan ‘1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi’ne sunulan tebliğlerin yer aldığı eser, bütün yönleriyle Balkanlar’dan Türkiye göçü, göç yollarında yaşanan acıları, muhacirlerin sosyolojik değişimleri gibi pek çok konuyu ele alan kaynak bir ese.

Balkanlar’dan göçü en iyi şekilde gelecek kuşaklara aktaracak olan eserin tanıtımı İncirli Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tanıtım törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Yıldırım Belediye Başkanı ve Kültür A.Ş. Yönetim Kurumu Başkanı Özgen Keskin, Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, akademisyenler ve davetliler katıldı.

BURSA GÖÇLERLE ŞEKİLLENDİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa belgeliğine kazandırılan bütün eserlerde akademisyenlerle ortak çalıştıklarını hatırlattı. Altepe, ‘Balkanlar ve Göç’ kitabının hazırlanmasında da İstanbul Üniversitesi ve Rumeli Balkan Federasyonu ile çalıştıklarını vurguladı. Balkanlar’ın Bursa başta olmak üzere Türkiye açısından önemli bir coğrafya olduğunu söyleyen Başkan Altepe, ecdadın 550 yıl barış ve huzur içinde hüküm sürdüğü Balkanlar’ın günümüzde de herkesin ilgi odağı olan stratejik bir bölge olduğunu söyledi.

Bursa’nın Balkanlar, Kafkaslar ve Anadolu’dan gelen göçlerle şekillenen bir şehir olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Nüfusun yüzde 50’sinden fazlasının Balkan göçmenlerinin oluştuğu Bursa’da, sadece 1880’lerde yapılan toplu göçlerle 62 yeni köy ve 18 mahalle kurulduğunu biliyoruz. Balkanlar’da komünizm döneminin etkisiyle uzun süre yaşanan soğukluğu ortadan kaldırmak için özellikle son dönemde önemli çalışmaları hayata geçiriyoruz. Bursa bu alanda önemli bir gönül köprüsü oluşturdu. Bursa belgelediğine kazandırdığımız ‘Balkanlar ve Göç’ adlı eser de, Balkan harbi, Türk-Rum mübadeleleri, göç yollarında yaşanan olaylar, göç sonrası kentte oluşan sosyal ve ekonomik dönüşüm gibi geniş bir yelpazede hazırlanan ve herkesin kütüphanesinde yer alması gereken önemli bir kaynak eser. Bu eserin hazırlanmasına katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı ve Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özgen Keskin de, Balkanlar ve Kafkaslardan yaşanan göçün dünya tarihinin en uzun ve çileli göçleri olduğunu belirterek, bu kalıcı eserle göç yollarında yaşananların yeni nesle en iyi şekilde aktarılacağını kaydetti.

Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı da, 93 harbinde Balkanlar ve Kafkaslarda 1,5 milyon kişinin öldüğünü, 5,5 milyon kişinin ise Anadolu’ya tehcire zorlandığını belirterek, bu gerçeklerin tam anlatılamamasından yakındı. Bölükbaşı, gelecek kuşaklara Balkan göçünün tüm yönlerini aktaracak eserin yayınlanmasına verdiği katkı dolayısıyla Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Sezai Sevim de, bu önemli çalışma için Büyükşehir Belediyesi’ni kutlarken, “Bu çalışmalar için geç kalındı. Keşke daha önceki dönemlerde yapılsaydı da birebir göçü yaşayanların anlattıklarıyla tarihe ışık tutabilseydik” dedi.

Kaynak: İHA