Şanlıurfa’nın Tarihi Dokusu Piazza’da

Kapılarını halka açtığı 10 Ekim 2013 tarihinden itibaren bölgenin buluşma noktası olan Şanlıurfa Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi, kent dokusuyla uyumlu mimarisiyle de dikkati çekiyor.

Şanlıurfa’nın Tarihi Dokusu Piazza’da

Bölgede sıkça kullanılan mozaikler soyutlanarak, alışveriş merkezinin zemin katındaki buz pisti tavanında renkli bir grafik tasarım oluşturulmak suretiyle yeniden yorumlanıyor. Kentteki mozaik desenlerinden esinlenen mimarların, alışveriş merkezinin girişindeki taş döşemeler ve tavandan sarkan 3 boyutlu ahşaplarda ‘mozaik’ desenlerine yer verdikleri gözleniyor.

Tarihi Urfa evlerinin kapılarında kullanılan renkler AVM içerisindeki kolonlarda ‘taç’ şeklinde kendini gösteriyor. Urfa'ya özgü taş evlerden esinlenilerek alışveriş merkezi içerisinde taş kaplama ‘cepheler’ oluşturan mimarlar, iç mimari tasarımların tamamında kentin dokusunu yansıtıyor.

Tarihi ipek yolu üzerine konumlanmış bir ‘han’ fikri üzerinden esinlenerek tasarlanan Piazza AVM’nin her noktasında bunu vurgulamaya çalışan mimarlar, genelinde bunu vurgulamak için dekoratif boyalar kullanılarak modern bir yapı içerisinde tarihten esintiler sunuyor.

Işıklıkların altına güneş kırıcı özellikte dekoratif paneller yerleştirildiği Piazza’da, AVM girişinde ve buz pisti üzerinde dekoratif desenli özel tasarım avizeler kullanarak ortaya çıkarılan ihtişam dikkati çekiyor.

Rönesans Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Süha Günel, kurdukları her alışveriş merkezinin o yörenin bir parçası olduğunu belirterek, “Kentlerin dokusunu alışveriş merkezine yansıtmaya özen gösteriyoruz” dedi.

Günel, tasarım çalışmalarına başlamadan önce Urfa'nın kendine özgü mimari dokusunun incelendiğini vurguladı. Ş.Urfa Piazza’nın en önemli özelliklerinden birisinin de arsa üzerinde bulunan tüm ağaçların korunması olduğunu ifade eden Günel, “Oluşturulan iç avluda 20’den fazla ağaç bulunuyor” diye konuştu.

Avlunun tasarımı ve aydınlatmasında ise Balıklı Göl'den esinlenildiğini ifada eden Günel, “Kullanılan tüm malzemeler (ahşaplar, kumaşlar, kaplamalar vs.) Avrupa yangın standartlarına uygun sertifikası olanlardan seçildi. Ayrıca, Urfa Piazza için 15'in üzerinde farklı tipte özel aydınlatma armatürü tasarlandı ve imal ettirildi” şeklinde konuştu.

Genel Müdür Günel, Türkiye genelinde Rönesans imzasını taşıyan 11 alışveriş merkezi bulunduğunu belirterek, bunların önemli bir bölümünün ortak özelliğinin ise gün ışığının AVM içerisine yansıtılarak, ferah ve sağlıklı bir ortamın oluşturulması olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA