Devrek Türküleri Görücüye Çıktı

Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Derneği (KÖK) tarafından Zonguldak’ta düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu da Devrek Yöresine ait türkülerden oluşan bir konser verdi.

Devrek Türküleri Görücüye Çıktı

Kurul tarafından derlenen ve gün yüzüne çıkarılan Devrek’e özgü türkülerden oluşan konsere Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Derneği Genel Başkanı Murat Karayalçın ve konuklar yoğun ilgi gösterdi. Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Üyeleri de Devrek Yöresine ait, Bal Dudu’m, Karakiraz, Kiraz Aldım Dikmeden, Acı Almanın Dilimi, Ağla Dibi, Gemim Gelir, Aylilili, Gitmede Dedim Ocaklara, Bulamadım Anam Dengimi, Akmeşenin Yaprağı ve Hışır Kızı türkülerini seslendirdi.

KÖK Genel Başkanı Murat Karayalçın konser sonrasında Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu üyelerini kutlayarak şunları söyledi; “Doğrusu Zonguldak Belediye Başkanım Zonguldak ve Devrek yöresinin çok derin bir kültürü olduğunu söylemişti. Ama ben burada dinlediğim türküler sonucunda, Devrek müziğinin bu kadar etkileyici ve çekici olduğunu bilmiyordum. Önce İsmet bey’e ve kurul üyelerine çok teşekkür ediyorum. O nedenle bilim şöleni ardından türkü şöleni yaşadık bu benim için çok öğretici oldu.”
Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal’da yaptığı konuşmada, kurulun çalışmalarının yavaş yavaş olumlu sonuçlar verdiğini belirterek; “Yaklaşık 6 aydır Devrek kültürü ve türküleri üzerine çalışıyoruz. Devrek’imizin gün yüzüne çıkmamış türkülerini ve kültürünü ortaya çıkarıyoruz. Bu konuda İbrahim Tığ’a da çok teşekkür ediyorum çünkü bu arkadaşımız bu çalışmanın ateşleyicisi ve bu kurulun oluşmasını sağlayandır. Zonguldak’ta Kurul olarak ilk sınavımızı verdik ve başarılı olduğumuz kanaatindeyim. Bundan sonraki çalışmalarımızı da aralıksız olarak sürdüreceğiz. Bu vesile ile emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA