Zonguldak'ta Kaçak Kömür Ocağı Sorunu

Kaçak kömür ocağında dün meydana gelen göçükte bir işçinin mahsur kalarak hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen Zonguldak'taki kaçak kömür ocaklarıyla ilgili yapılan denetimlerde 2007'den geçen aya kadar 36 bin 471 dinamit ve 10 bin 356 kapsül kullanılarak 1762 ruhsatız maden ocağı kapatıldı.


TTK'nın 5 müessese müdürlüğüne bağlı ocaklarla Maden Yasası'nın 2004'de yürürlüğe girmesiyle kiralanan 28 sahadaki özel firmanın kömür ürettiği havzada, kaçak maden ocaklarıyla mücadele ediliyor.

Sosyal güvencesiz istihdamın yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı kaçak ocaklarda, grizu, göçük ve gaz zehirlenmesi gibi tehlike altında çalışan madenciler, meydana gelen iş kazalarında ya yaşamlarını yitiriyor ya da sakat kalabiliyor.

Garaj olarakg österilen, dağlık alanlardaki bahçe ve ormanının içine açılmış kaçak işletmelerle ihbar ve araştırmalar neticesinde denetim yapan polis ve TTK ekipleri, taş kömürünün korunması, yasa dışı yollarla yer üstüne çıkartılarak haksız menfaat temin edilmesinin önlenmesi amacıyla ocakları dinamitle çökertiyor.

Özel sektörün ve TTK'nın ürettiği taş kömürünün tonunun 380-480 lira arasında satıldığı Zonguldak'ta, kaçak ocakların tonunu 200-250 liraya pazarladığı kömürün halk tarafından tercih edilmesi de işletmelerin önemli ekonomik kazanç sağlamasına yol açıyor.

- Dinamit ve kapsülle çökertiliyor

Emniyet güçlerinin TTK ekipleriyle yaptığı tespitlerde 2007 yılından bu yılın ekim ayı sonuna kadar kadar bin 762 madenin faaliyetine 36 bin 471 dinamit ve 10 bin 356 kapsül kullanılarak son verildi.

İlgililer hakkında 1427 suç duyurusunda bulanan TTK ekipleri, çalışmalar kapsamında binlerce lira harcama yaptı.

Bu yılın ocak-ekim döneminde ise 3 bin 508 dinamit ve bin 344 kapsülle 267 ruhsatsız madenin faaliyetine son veren TTK, işletmecisi tespit edilebilen 224 ocakla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Gelik beldesi Ayiçi mevkisinde kaçak işletildiği iddia edilen maden ocağında dün henüz belirlenemeyen nedenle meydana gelen göçükte mahsur kalan Naci Güledağı'nın cesedi, TTK tahlisiye ekiplerinin yanı sıra çevre ocaklardan gelen madencilerin yaklaşık 4 saat sürdürdüğü çalışmalar sonucunda çıkarılmıştı.

Üç çocuk babası Güledağı'nın 13 yıldır TTK'da madenci olarak çalıştığı, yıllık izni sırasında da kaçak ocağa girdiği öğrenilmişti.

Zonguldak'ta kaçak kömür ocaklarının denetimler sonucu kapatılması bir süre önce işletmeciler tarafından tepkiye karşılanmış, bu ocakların yasal statüye kavuşturulması talebi doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarının girişimleriyle yapılan toplantılardan sonuç çıkmamıştı.

Kaynak: AA