Bakanlar Şahin, Güler, Yıldırım ve Ergün'ün Gaziantep Ziyareti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'de 10 yıl önce sosyal desteklerin yerel yönetimler dahil toplamı 3 milyar lirayken 2013 itibariyle bu bütçe 23 milyar liraya çıktı" dedi.


Yıldırım, Özel Gaziantep OSB Anadolu Teknik Lisesi, öğrenci yurdu ve çocuk akademisinin açılışlarında yaptığı konuşmada, bugün Gaziantep'in gününü güzel yapan birşey olduğunu, kentin bağrından çıkan, bu şehrin evladı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in memleketinden büyükşehir belediye başkan adayı olduğunu anımsattı.

Şahin'in, Bakanlık döneminde çok güzel hizmetler yaptığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Kısa sürede büyük başarılara imza attı. Buna en yakından şahit olan birisiyim. Türkiye'de 10 yıl önce sosyal desteklerin yerel yönetimler dahil toplamı 3 milyar lirayken 2013 yılı itibariyle bu bütçe 23 milyar liraya çıktı. Sosyal devlet olmanın gereğini yapan bir hükümetin Bakanı olarak çok büyük sosyal sorumluk projelerine imza attın. Engelliler, çocuklar, yaşlılar, bakıma muhtaç olanlar, gaziler, şehit yakınları hepsi devletin şefkatiyle, devletin sosyal sorumluluk anlayışıyla desteğe kavuştu, yasal güvenceye alındı."

Yıldırım, Gaziantep'in sadece bölgenin değil bölge ülkelerinin de geleceği ve kalkınması için çok önemli görevi ve sorumluluğu yerine getirdiğini dile getirdi.

Yıllarca sanayi ile okulların, nazari eğitimle uygulamalı eğitimin birbirinden kopuk olduğunu aktaran Yıldırım, "Öğreniyoruz, okullarda üniversitelerde devam ediyoruz. Ama iş hayatına geldiğimizde maalesef öğrendiklerimizi uygulayacak kabiliyeti kazanamıyoruz. Neden? Yeterince uygulama alanı öğrencilik sırasında olmuyor. Bunun eksikliğini en fazla sanayiciler bilir. Bir yandan 'işsizlik' var denir ama sanayicilerimiz yetkin, yetenekli ve kalifiye altın bileziği olan iş yapacak elemanları maalesef bulamıyor. Sanayinin içinde böyle bir okul olması bu eksikliği kökünden halledecektir. Bu model, adım adım Türkiye'nin her tarafına yayılacaktır" ifadelerini kullandı.

- "Geldiğimiz noktayı herkes iyi biliyor"

Yıldırım, sanayi ile ticaretin ulaşım ve erişimden ayrı düşünülemeyeceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin son 10 yılda her alanda destan yazdığına anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ulaşamadığınız yer sizin değildir. İstediğiniz kadar üretim yapın. Eğer ürettiğinizi taşıyamıyorsanız. Kullanıcıların ayağına götüremiyorsanız o zaman hiçbir manası olmaz. Bu bakımdan ülkemiz bölünmüş yollarda, demir yolarında ve havacılıkta dünyanın krize sürüklendiği yıllarda hız kesmeden büyümesini ve gelişmesini devam ettirdi. 2003'den bu tarafa bölünmüş yollarda geldiğimiz noktayı herkes iyi biliyor. Bugün KOBİ'lerimiz ve orta ve küçük işletmelerimiz Türk ekonomisini ayakta tutan en önemli kuruluşlarımızdır. İhracatımızın yüzde 60'tan fazlasının organize sanayi bölgelerinden yapıyoruz. İstihdamın yüzde 70'ten fazlası organize sanayi bölgeleri çalışanlardan oluşuyor."

Yıldırım, ekonominin temel direği olarak nitelendirdiği KOBİ'ler ile küçük ve orta işletmelerin daha da gelişmesi için el birliğiyle çalışmaya gayret edeceklerini sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise Gaziantep'te 6 yıl görev yaptığını anımsattı.

Gaziantep'in kendisi için bir "sevda" olduğunu anlatan Güler, "Gaziantep huzurluysa, burada birşeyler dönüyorsa Türkiye'nin çarkı da mutlaka daha hızlı dönüyor demektir. Gaziantep'in birlik ve beraberliğin beraberinde getirdiği yeni bir heyecan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i karşılamada gördük, çok duygulandık. Dün Başbakanımız Gaziantep'in Fatma bacısını büşükşehir belediye başkan adayı olarak takdim etti. Çok iyi işler yapacağına inanıyoruz. Sizi yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu.

- "Şimdi ona bir iyilik düşünüyorlar"

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Hüseyin Çelik de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e başarı diledi.

Yıldırım için de bir iyilik düşündüğünü dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Karada, denizde ve havada hep yüzümüzün akı oldu. Şimdi ona bir iyilik düşünüyorlar ama ben burada açıklamakta mesul değilim. Oda inşallah hayırlı olacaktır. Türkiye'de yeni bir unvan bulundu 'bakan başkan, başkan bakan'. Ben Fatma bacımıza bugüne kadar Türkiye'ye ve Gaziantep'e yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah Gazianteplilerin teveccühüne mazhar olacaktır."

Çelik, Gaziantep'in 173 ülkeye ihracat yapan sanayi kent olduğunu anımsattı.

Gaziantep'in ihracatta Türkiye şampiyonu olan bir kent olduğunu aktaran Çelik, 2023 için konulan 30 milyar dolar hedefine ulaşılacağına inandığını söyledi.

Kentin bundan sonra geometrik büyüyeceğini ifade eden Çelik, "Gittiğim illerde bu şehri örnek gösteriyorum. Gaziantep'te bir birliktelik vardır. Gaziantep'ten 'armoni' çıkıyor 'kakafoni' çıkmıyor. Bu yapının Türkiye'nin her tarafına örnek olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sanayiye kalifiye eleman yetiştirilmesinin önemini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maalesef meslek okullarımız bir inat uğruna, 28 Şubat'ın hasta zihniyeti uğruna çok büyük kan kaybetti. Ama şimdi işler rayına giriyor. Bu memlekette bir trend başladı.

Herkes beyaz yakalı olmak istiyor. Van'da bir laf var 'san ağa ben ağa bu deveyi kim sağa' Kimse inek sağmaya talip değil herkes süt içmeye taliptir. İneği birisi sağacak ki hep birlikte süt içelim. 'Arkadaş ben bir taraftan akademik eğitimi yapacağım bir taraftan yerinde bu işi öğreneceğim' diyen bir anlayış var. Bugün burada bunun örneği sergileniyor."

Kaynak: AA