Türk Kızılayı, Tacikistan'ı 'Eğitecek'

Tacikistan'da, Türk Kızılayı uzmanları tarafından afete hazırlık ve afet zararlarını azaltmaya yönelik, ilk yardım ve kan hizmetleriyle ilgili eğitim verileceği, müracaat halinde Türk Kızılayı projelerinin Tacikistan'da uygulanacağı bildirildi


Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tacikistan Kızılayı Genel Merkezinin resmi daveti üzerine, yönetim kurulu üyeleriyle Tacikistan'a çalışma ziyaretinde bulunduklarını anlattı.

Kendilerini Tacikistan Kızılayı Genel Sekreteri Zafer Muhabbetov ve yöneticilerinni karşıladığını söyleyen Keskin, ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Tacikistan Büyükelçisi Mehmet Munis Dirik'i ziyaret ettiklerini, ardından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Tacikistan koordinatörü Abdullah Sarı ile görüştüklerini ifade etti.

Aynı gün akşam Tacikistan Kızılayı Genel Sekreterinin daveti üzerine akşam yemeğine katıldıklarını anlatan Keskin, "Çalışmalara Tacikistan Kızılayı Genel Merkezinde Tacikistan Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı ile görüşme ve akabinde Tacikistan Hilal-i Ahmer yetkilileri ve Kızılhaç temsilcilerinin katılımlarıyla yapılan toplantı ile devam edildi. Tacikistan Kızılayı'nın ülkedeki bütün şubelerinin katılımıyla yapılan toplantıda, Türk Kızılayı ve çalışmaları anlatıldı" dedi.

- Türk Kızılayı projeleri Tacikistan'da uygulanacak

Tacikistan'da sivil toplum kuruluşu bilincinin yetersiz olduğunu vurgulayan Keskin, şunları kaydetti:

"Bizim gibi kan ve ilkyardım hizmetlerini yapamıyorlar. Dağlık bir bölge, çok sel felaketi yaşanıyor. Biz ziyaretimizde dedik ki 'burada yerinde uzmanlarımızla, görevlilerimizle aynı afete hazırlık ve afet zararlarını azaltmaya yönelik eğitimleri, ilk yardım eğitimlerini, kan hizmetleriyle ilgili eğitimleri, sosyal yardımlarla ilgili eğitimleri burada verip sizleri burada yetiştirebiliriz'. Türk Kızılayı'nın özellikle kan hizmetleri, afete hazırlık çalışmaları konusunda her türlü eğitim desteği verebileceği hususu ifade edildi. Tacikistan Hilal-i Ahmer Yetkililerinin Tacikistan'da Türk Kızılayına ait bir irtibat ofisi açması durumunda ücretsiz bina tahsisi yapacaklarını beyan ettiler."

Keskin, müracaat halinde Türk Kızılayı projelerinin Tacikistan'da uygulanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA