Chp Köy Muhtarlarıyla Buluştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Yönetimi, Odunpazarı ilçesinin köy muhtarlarıyla 'Sandık Sorumluları Bilgilendirme Toplantısı'nda buluştu.

Chp Köy Muhtarlarıyla Buluştu

Roof Garden Otel'deki toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, İl Başkanı Nihat Çuhadar, Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer, Odunpazarı Belediye Meclis üyesi Ertan Koşarsoy ve köy muhtarları katıldı

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, muhtarların, köylerdeki seçimlerin kamu temsilcileri olduğunu söyledi.

Yeni kanun ile il belediyelerine büyük sorumluluk yüklendiğini belirten Büyükerşen, "Köylüye almadan vermenin yolları nasıl olacak onu araştırıyoruz. 30 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi son çıkan yasa ile il belediyesi oldu. İl belediyesinin sorumluluk alanı Doğu'da Ankara, Kuzey'de Bolu, Batı'da Bilecik, Güney'de Afyon ve Kütahya il hudutlarına kadar sorumluluk alanımız genişledi. Muhtarı olduğunuz köyler mahalle statüsüne getirildi.

Köylerin büyük hizmetleri Eskişehir İl Belediyesi’nin sorumluluğunda. Sizler köy muhtarları iken devletin ilk basamak yöneticisiydiniz. En saf demokrasi köylerde olan demokrasiydi. İhtiyar heyeti ile köylerinizin ihtiyacını karşılıyordunuz. Birinci basamak devlet yönetimi olarak sayılıyordunuz. Ama bu kanun sizin tüzel kişiliğinizi kaldırdı. Muhtarlıklarınız 30 Mart akşamı seçimlerden sonrasına kadar devam ediyor. Köy muhtarlarını bundan sonra mahalle muhtarı haline getiriyor. Sizin statünüzü attan inip eşeğe bindiriyor. Tüzel kişiliğiniz kalkınca şehrin mahallesi sayıldığınıza göre şehir merkezinde yaşayanları ne külfetler bekliyorsa köylüyü de o külfetler bekliyor olacak. Şehirli olmanın maliyeti köylünün sırtına yıkılıyor. Köylü zaten kıt kanaat geçiniyor. Köylüyü bu külfetlerden kurtaracak bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu halinizi bilen bir belediye olduğunu unutmayın. Sizi külfet altına sokmayacak. Nasıl hizmet götürecek onun yollarını arıyoruz. Almadan vermenin yolları nasıl olacak onu araştırıyoruz. Eskişehir büyük dönüşüm geçirdi. Bir turist şehri haline geldi. Esnafın gelirleri arttı. Oteller, lokantalar çoğalıyor. Yani Eskişehir büyük oranda gelir girmeye başladı" dedi.



"ESKİŞEHİR’İN KÖYLERİ ÖRNEK OLMALI"
Eskişehir'in köylerinin örnek olması gerektiğini de anlatan Büyükerşen, "Biz mahallemiz olacak köylerimizde ne yapacağız? Eskişehir’i bu hale getirirken belediyede para mı vardı. Yok. Bizim belediyeye hep az para göndermenin yolları arandı. Porsuk’u, altyapıyı, tramvayı, kanalizasyonu nasıl yaptık, köprüleri yeniledik, afet riskini nasıl azalttık. Hep dış kredi ile yaptık. Sizi külfetlerden kurtarmak için köyünüze yapılacak hizmetleri finansmanını mutlaka dışarıdan aramak zorundayız. Bulacağımızdan da eminim. Dışarıda itibarımız yüksek. İl belediyesinin Eskişehir gibi köylerini ve ilçelerini de örnek hale getirmesi lazım. Bizim yaptıklarımız orta yerde. Hep kendimiz üretiyoruz. Yeni engelleyici kanunlar çıkarmazlarsa bu sistemi yeni mahallelerimizde de böyle uygulayacağız. Örnek bir şehir nasıl meydana getirdiysek. Eskişehir’in köyleri de örnek olmalı" diye konuştu.

Kaynak: İHA