Organ Bağışında Yeni Dönem

AB ve Türkiye hükümeti arasında organ bağışıyla ilgili çalışmalar yapmak için hazırlanan 'Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi' ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Organ Bağışında Yeni Dönem

Nisan 2013 tarihinde başlayan ve Nisan 2015’de sona erecek olan ‘Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi’nin bilgilendirme toplantısı, İstanbul Barbaros Point otel’de gerçekleştirildi.

Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi’nin genel hedefi ve amacı Türkiye’de özellikle kadavradan organ bağışının artırılması ve Avrupa Birliği müktesebatının kamu sağlığı alanında uyumluluğu ve uygulanmasına katkıda bulunmak olacak.

Türkiye’de organ nakli bekleyen hastaların sayısının kadavradan elde edilen organ sayısından kat ve kat fazla olmasından dolayı ulusal organ bekleme listesine eklenen hasta sayısı her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak organ bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığından hayatını kaybediyor.

Türkiye’nin yeterli yoğun bakım servis yatağına ve teknik açıdan yeterli donanıma sahip olmasına rağmen, potansiyel organ bağış hedeflerine yeterli bağış gerçekleşmediği için ulaşılamadı. Projede organ bağışı konusunda 160 eğitici eğitimi verilmesi, bin 500 uzman doktor eğitimi verilmesi, 2 uluslararası bilgi şöleni düzenlenmesi, istatistiki veri toplama sisteminde düzenlemeler yapılması da amaçlanıyor.

Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım Projesi kapsamında gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamada, projenin AB ve Türkiye hükümeti arasında organ bağışıyla ilgili çalışmalar yapmak için hazırlandığına değinen Proje Takım Lideri Doktor Lajos Kovacs, “Şu anda organ bağışında uyum için teknik yardım projesinde çalışıyoruz. Türkiye’de organ bağışıyla ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de kadavradan organ bağış oranları çok az. Amacımız bu oranları Avrupa seviyesine getirebilmektir. Şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bu konuyla ilgili pek çok çalışma gerçekleştirdi. Hedefimiz bu projeyle birlikte bu çalışmaları daha da pekiştirebilmektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA