Köylülerden Taş Ocağı Eylemi

Antalya’nın Konyaaltı ilçesine bağlı Hacısekiler köyü sakinleri, taş ocaklarından çıkan toz ve atılan dinamitler sebebiyle patlamalara dikkat çekmek amacıyla eylem yaptı.

Köylülerden Taş Ocağı Eylemi
Köylüler atılan dinamit nedeniyle bir çok evin zarar gördüğünü belirterek köyde astım ve kanser vakalarında artış olduğunu iddia etti.

Hacısekiler köyü sakinleri, köylerinin karşısındaki Gilevit Dağı Göllük mevkiindeki taş ocağı nedeniyle zor günler yaşıyor. Yaklaşık bin 100 kişinin yaşadığı köyde, atılan dinamit ve çıkan toz nedeniyle evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu, çocukların patlamalar sebebiyle korkuya kapıldıkları, toz sebebiyle meyve bahçelerinden verim alınamadığını belirten köylüler, yetkililerden önlem alınmasını istedi. Taş ocağına karşı olmadıklarını belirten köylüler, eleme esnasında filtre kullanılmasını, sulama yapılmasını ve dinamit kullanılmamasını istedi. Bu sorunlara dikkat çekmek isteyen yaklaşık 30 köylü, ellerinde dövizle taş ocağının bulunduğu mevkiye geldi. Burada açıklama yapan köylülerden Şevket Ismık, ocaktan dolayı evlerde büyük çatlaklar oluştuğunu belirterek "meyve bahçeleri kuruyor, köyümüz zararda. Bu ocağına filtre takılmasını, sulama yapılmasını istiyoruz. Ocağın kapanmasını istiyoruz. Köylünün rahatsızlığı dikkate alınmıyor” dedi.

Taş ocaklarından çıkan toz nedeniyle köyde bazı hastalıklarda artış yaşandığını savunan Şevket Ismık, şunları söyledi: “Astım hastalığının yanında köyde gözle görülür bir kanser hastası var. Köyde 19 kişi kanserden hayatını kaybetti. Biz ocaklara karşı değiliz ama en azından filtre takılsın, sulama yapılsın, kırıcı ile yıkım yapılsın. Bu taş ocağı firması buradan giderken o alanı yeşil mi bırakacak.”
Köylülerden İsmet Ismık da taş ocağının toz ve dinamit sesinden rahatsızlık duyduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz geleceğe sağlıklı nesil bırakamayacağız bu gidişle. Bu şansımız kalmadı. Çocuklarımız dinamit sesinden etkileniyor. Dinamit patladığı an yer yerinden oynuyor. Buna bir çözüm bulunmalıdır.”
Tüketici ve Çevre Derneği Antalya Şubesi Başkanvekili Bilgi Üke ise taş ocağının hem insanlara hem doğal ortama zarar verdğini kaydetti.

Her platformda köylülerin yanında olduklarını dile getiren Üke, yetkililerin bu sese kulak vermesini istedi.

Evinin duvarında çatlama meydana gelen Bediha Gökay da, “Dinamit patladığı an çok korkuyoruz. Yerimizden zıplıyoruz. Mutfakta bardaklarımız kırılıyor. Çok büyük patlamalar olursa evimiz yıkılacak” dedi.

Kaynak: İHA